ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κασσελάκης κόβει τις «γέφυρες» με τον Τσίπρα και τελειώνει την «Προοδευτική Συμμαχία»

Ο Κασσελάκης κόβει τις «γέφυρες» με τον Τσίπρα και τελειώνει την «Προοδευτική Συμμαχία»
Eurokinissi

Η εξέλιξη αυτή μοιάζει λυτρωτική για τον πρώην πρωθυπουργό, που δεν θα έχει καμία δέσμευση απέναντι του και θα μπορεί να κινηθεί όπως κρίνει

Μια «κόκκινη γραμμή», η οποία διαχωρίζει πλήρως τον δικό του, «νέο ΣΥΡΙΖΑ», από τα κυβερνητικά πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα και της πρώτης φοράς Αριστερά, φαίνεται πως τραβάει ο Στέφανος Κασσελάκης, με σκοπό να αποτινάξει πλήρως από πάνω του τη «βαριά σκιά» του ιστορικού ηγέτη του κόμματος.

Πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει καμία σχέση με την παράταξη που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια, μετατρεπόμενο σε ένα «κόμμα Κασσελάκη». Η εξέλιξη αυτή μοιάζει λυτρωτική για τον πρώην πρωθυπουργό, που δεν θα έχει καμία δέσμευση απέναντι του και θα μπορεί να κινηθεί όπως κρίνει.

«Μαξιλαροπόλεμος», μέρος 5ο

Μέχρι προχθές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δις που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κατά το δοκούν. Στα διεθνή φόρουμ και ενώπιον θεσμικών συνομιλητών, το αποθέωνε. Όταν χρειάζονταν να χτυπήσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, το απαξίωνε.

Με τη συνέντευξη του στο Mega, έδειξε ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτή την τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω αναφερθεί στο ύψος αυτού του «μαξιλαριού», ότι θα μπορούσαν τα πέντε δις να πάνε στην ελάφρυνση του κόσμου», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική των Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά.

«Κάλυψη» σε Παππά-Πολάκη

Παράλληλα, κατέστη απολύτως σαφές με ποιους επιλέγει να πορευτεί και ποιους θα αφήσει πίσω του. Τον Αλέξη Τσίπρα τον αφήνει πίσω του, αποκηρύσσοντας το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να σχολιάσει την αυτοκριτική Τσίπρα, για τις υποθέσεις Novartis και των Τηλεοπτικών Αδειών, ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει τι έγινε εκείνη την εποχή. Στον αντίποδα, ύψωσε «ασπίδα» προστασίας για τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη.

«Ο κύκλος 15-19, έχει κλείσει οριστικά. Εάν θέλετε να ρωτήσετε τον κύριο Τσίπρα, μπορείτε να το κάνετε. Εγώ ήμουν στην Αμερική τότε, προσπαθούσε να σταθώ στα πόδια μου. Και οι δύο (Πολάκης-Παππάς) χαίρουν της εμπιστοσύνης μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λάθος νόμος», λέει για τις εταιρίες στο εξωτερικό

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για πιθανή παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το ότι χαρακτήρισε «λάθος» τον νόμο για τη συμμετοχή πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού.

«Είναι λάθος αυτός ο νόμος. Ο κ.Μητσοτάκης είχε πέντε χρόνια να τον αλλάξει», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η «Προοδευτική Συμμαχία πέθανε»…

…ζήτω η «Προοδευτική Παράταξη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Προοδευτική Συμμαχία» σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν δίπλα από το «ΣΥΡΙΖΑ» στην επίσημη ονομασία του κόμματος και ότι θα αντικατασταθεί από το κατόπιν εισηγήσεως του Στέφανου Κασσελάκη, από το «Προοδευτική Παράταξη».

Τέλος οι «προοδευτικές δυνάμεις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κόψει και κάθε πιθανότητα να υπάρξουν συζητήσεις για το μέλλον της κεντροαριστεράς, ως μεγάλης παράταξης. Ίσως γιατί πιστεύει ότι το κόμμα του μπορεί να ανακάμψει και να μπει σε κυβερνητική τροχιά.

Ίσως γιατί απλά βολεύεται με ένα μικρό κόμμα που δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεχομένως, διότι αποτελεί «κόκκινο πανί» ο ίδιος για τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Όπως και να έχει, χθες σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι κεντροδεξιά, όχι κεντροαριστερά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει μια προοδευτική παράταξη της χώρας και αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, οι προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να κόψει δεσμούς με το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως προκαλεί ενόχληση στα στελέχη του κόμματος.

«Δεν πιστεύω πως το κάνει, ούτε πως πρέπει. Είμαστε περήφανοι για την κυβέρνηση μας», ανέφερε στο Action24, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκφράζοντας πολλά από τα στελέχη του κόμματος του.