ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Μείωση μεταναστευτικών ροών 70% στο Ανατολικό Αιγαίο και 90% στον Έβρο

Καιρίδης: Μείωση μεταναστευτικών ροών 70% στο Ανατολικό Αιγαίο και 90% στον Έβρο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως οι μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας βρίσκονται σε ύφεση

Για τις μεταναστευτικές ροές αλλά και για τη συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία, τη βούληση και την ευρωπαϊκή στήριξη στο μεταναστευτικό. Σε τέσσερις ημέρες από όταν προέκυψε το πρόβλημα στη Γαύδο η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο ΕΡΤ.

«Η μείωση των ροών στα ανατολικά είναι στο 70% και ανέρχεται στο 90% στον Έβρο. Η Γαύδος δεν είναι μόνη της. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε την Κρήτη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε: «Δεν έχει φύγει ούτε μια βάρκα από την αιγυπτικαή ακτή κι έχει 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και 110 εκατομμύρια κατοίκους. Τα 7,5 δισεκατομμύρια της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λίγα σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία που έλαβε 1,5 δισ. Η Αιγυπτος έχει διπλάσιο πρόβλημα».

«Η πτώση των ροών στον Έβρο ξεπερνάει το 90% στις παράνομες αφίξεις. Ο φράχτης είναι υπερσύγχρονο πραγματικά εμπόδιο, ώστε να αποκλείσουμε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως ζήσαμε τον Μάρτιο του 2020», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Με τον Γερμανό ομόλογό μου, τον υφυπουργό Μετανάστευσης της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διμερή μας συνάντηση ακριβώς στον Έβρο, για να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.