ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων για τα Τέμπη: «Δηλητηριώδεις φήμες», λέει η ΝΔ

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων για τα Τέμπη: «Δηλητηριώδεις φήμες», λέει η ΝΔ
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους
Αρχείου - In Time

Οι θέσεις των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά το ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας για «μοντάζ» στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Νέα σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη». Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως δεν έγινε μοντάζ ή κάποια αλλοίωση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν δεινή επίθεση με φόντο τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και ετοιμάζεται, την Τρίτη 26 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Υπενθυμίζεται πως το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται σε αλλοίωση στοιχείων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και κάνει λόγο για 4, όχι για 3, ηχογραφημένες συνομιλίες.

Έρχεται πρόταση δυσπιστίας

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής: «Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα.

Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Ναι» απο τη Νέα Αριστερά στην πρόταση δυσπιστίας

Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα η Νέα Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια.

Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Μαρινάκης: Δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε το δημοσίευμα και τα όσα αναφέρει περί μονταζιέρας στα ηχητικά ντοκουμέντα των Τεμπών, επισημαίνοντας πως «σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης».

«Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί «μονταζιέρας» προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.

»Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας».

Συρεγγέλα: Κανένα μοντάζ και καμία αλλοίωση

Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega αναφέρθηκε στο κυριακάτικο δημοσίευμα υπογραμμίζοντας πως «κανένα μοντάζ και καμία αλλοίωση δεν υπάρχει στη συνομιλία. Η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές αρχές από τις 2/3/23».

Η Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως «οι ηχογραφημένες συνομιλίες ήταν 4 και όχι 3, έχει παίξει ως είδηση στην ΕΡΤ έναν χρόνο πριν, με σχετικό ρεπορτάζ και από το MEGA».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει πει πως θέλει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως «σε όλα τα κράτη τα κατηγορητήρια φτιάχνονται από την Δικαιοσύνη την οποία πρέπει να αφήσουμε κάνει τη δουλειά της».

Ακόμη, ανέφερε πως «κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή a priori αθώος», πως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη και όποιο κόμμα ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία να τα καταθέσει στην Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παραδέχθηκε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών για τα Τέμπη

Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία για το δυστύχημα των Τεμπών, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενώ τονίζει πως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Βήματος.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών.

Παραδέχτηκε πως τα ηχητικά παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη στις 2/3, αλλά απέκρυψε ότι η κυβέρνηση είχε φροντίσει ήδη από την 1η Μαρτίου να «μοιράσει» στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ένα "πειραγμένο" και μονταρισμένο ηχητικό, προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει συνεπώς το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Βήματος οπότε και απαιτείται πλέον να δώσει εξηγήσεις. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που θέσαμε και νωρίτερα.

1) Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;

2) Ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;»

ΚΚΕ: Μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης

«Το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του "ανθρώπινου λάθους", παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει:

«Τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πώς έφτασαν στα χέρια των "μοντέρ" τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις».

«Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως» υπογραμμίζει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Σακελλαρίδης: «Η συγκάλυψη της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών έχει περάσει σε άλλο επίπεδο»

«Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών έχει περάσει σε άλλο επίπεδο», σχολιάζει ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος για την κοπτοραπτική στις απομαγνητοφωνήσεις του σταθμάρχη της Λάρισας με οδηγούς διαφορετικών τρένων, ώστε να ενισχυθεί το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης περί αποκλειστικά "ανθρώπινου λάθους", σοκάρει», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για απύθμενο θράσος». Προσθέτει ότι παράλληλα έχει ξεκινήσει από χτες βράδυ «μία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις και διαρροές, ακολουθώντας τα τυπικά βήματα των επικοινωνιακών εγχειριδίων περί gaslighting».

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «η μονταρισμένη συνομιλία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου του 2023 και ώρα 22:11. Η αστυνομία παρέλαβε τις συνομιλίες την επόμενη μέρα» και κατόπιν αυτών υπογραμμίζει ότι «τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι:

  • Ποιος είχε πρόσβαση στα ηχογραφημένα αρχεία;
  • Ποιος έκανε το μοντάζ των ηχογραφημένων συνομιλιών την επόμενη μέρα από το δυστύχημα (1/3/2023);
  • Ποιος διέρρευσε σε ιστοσελίδα το παραποιημένο ηχητικό;»
  • «Συγκάλυψη τέλος. Το δίκιο θα νικήσει», αναφέρει.

Η απάντηση της Αστυνομίας

Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Απαντώντας η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι έχει παρέμβει στα αρχεία και αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

  1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.
  2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.
  3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.
  4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση».

Σχετικές ειδήσεις