«ΑΡΕΝΑ» Η ΒΟΥΛΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Θύελλα προκάλεσε η ομιλία Καραμανλή και η αποκάλυψη Παππά για «προσυνεννόηση»

Βουλή: Θύελλα προκάλεσε η ομιλία Καραμανλή και η αποκάλυψη Παππά για «προσυνεννόηση»
Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε στις 03:35 τα ξημερώματα της Πέμπτης (28/3), η δεύτερη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με βαρείς χαρακτηρισμούς, βολές εκατέρωθεν και υψηλούς τόνους συνεχίστηκε την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στη Βουλή η ομιλία Καραμανλή προκαλώντας γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως δεν θα κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έδινα τα πάντα για να ζουν οι 57 των Τεμπών».

«Δεν υπάρχει κανείς άλλος στην αίθουσα που να μην θέλει περισσότερο από μένα να λάμψει η αλήθεια», είπε ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή και πρόσθεσε πως «δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία».

Για τη σύμβαση 717 ρώτησε: Αποφασίστε γιατί φταίει η κυβέρνηση γιατί ολοκληρώθηκε ή γιατί δεν ολοκληρώθηκε; Παραλάβαμε το έργο κολλημένο από το 2016 και καταφέραμε και το ξεκολλήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Για τη θεωρία περί του ανθρώπινου λάθος: Ήταν πολλά τα ανθρώπινα λάθη, δεν είναι θεωρία, βασίζεται σε ομολογία, Υπήρξε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο κανονισμός κυκλοφορίας. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού οδήγησε στην τραγωδία

Για τις κατηγορίες για συγκάλυψης: Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις την αλήθεια σκόπιμα για να επιβιώνεις πολιτικά, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, Φαντάζεστε δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν τόσες οικογένειες; Θα έδινα τα πάντα για να ζουν αυτοί οι 57 άνθρωποι. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως άλλοι στο Ματι. Παραιτήθηκα αμέσως.

«Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι ούτε τώρα, καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», είπε σε άλλο σημείο.

Όπως είπε, το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και «είτε ήμουν είτε είμαι βουλευτής δεν αλλάζει τίποτα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Για τις κατηγορίες εις βάρος του: Οι ίδιοι που δεν έχουν αφήσει καμιά καρέκλα και δεν έχουν αναγνωρίσει καμία πολιτική ευθύνη, μου είπαν ότι είναι προσχηματική η παραίτησή μου. Μου είπαν πως δεν πρέπει να κατέβω υποψήφιος, επιτέθηκαν στον τόπο μου , αρχηγός κατέβηκε υποψήφιος στις Σέρρες, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα

Για την αντιπολίτευση: Έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης που κάθε κόμμα έχει προσφέρει τον χειρότερο εαυτό του.

«Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες αυτών που χάθηκαν. Όποιος έχει κατηγορίες με αποδείξεις για μένα ας τις φέρει , είμαι εδώ», κατέληξε ο πρώην υπουργός Μεταφορών.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύσουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και κατά του ιδίου του πρώην υπουργού.

Νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η οικογενειακή παράδοση του κ. Μητσοτάκη είναι γεμάτη συνωμοσίες». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην δική του ομιλία είπε πως κατά καιρούς θεωρίες συνωμοσίας παρήγαγαν ενόχους. Ο Σωκράτης Φάμελλος καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ρωτώντας: «Ποια συμφέροντα και ποιες δεσμεύσεις κρύβονται πίσω από το έγκλημα». Έθεσε έξι ερωτήματα στον Κώστα Καραμανλή και κατηγόρησε τον Γ. Φλωρίδη ότι δεν έχει ηθική.

«Ο κ. Παππάς μαρτύρησε προσυνεννόηση»

«Ο κ. Παππάς μαρτύρησε ή του ξέφυγε πριν λίγο ότι υπήρχε προσυνεννόηση , άρα προετοιμαζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη Βουλή κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Από την πλευρά του, και ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε στη Βουλή για τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι υπήρξε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Nωρίτερα μιλώντας στο ACTION o Νίκος Παππάς είπε: «Υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πριν το δημοσίευμα του "Βήματος"»

Βορίδης σε Κωνσταντοπούλου: «Είστε η επιτομή της χυδαιότητας»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ακραία κόντρα μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου με Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη.

H πρόεδρος ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου για αρκετή ώρα αντιπαρατέθηκε με τους βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα ζήτησε τον λόγο για λίγα λεπτά και αφού έκανε παρατηρήσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε σε όσα έλεγε στον Κώστα Καραμανλή στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβεται και ότι επέλεξε να μιλήσει τελευταίος ως κατηγορούμενος.

Απευθυνόμενη στον Κώστα Καραμανλή του ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό και να πει τι αποφάσισε και τι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Καραμανλής είναι συνδεδεμένος και ο κ. Μητσοτάκης με το αίμα των ανθρώπων που χάθηκαν», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πρόσθεσε πως «Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να πει "αναλαμβάνω την ευθύνη αποσύρομαι, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση τη δικαιοσύνης"».

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης στη Βουλή

Γενικότερα, η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από την πρόταση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και η «προνομιακή σχέση που έχει χτίσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτό. Υποστηρίζει επίσης, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «υπηρετεί» τον διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ΚΚΕ και Νίκη παρότι δεν συνυπέγραψαν την πρόταση μομφής έχουν δηλώσει ότι θα τη στηρίξουν.

Πάντως, η διαδικασία, όπως και χθες, ήταν πολύωρη και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ημέρα την οποία θα διεξαχθεί και η σχετική ονομαστική ψηφοφορία μετά και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 09:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 20:00 με 21:00 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.
  • H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
  • H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν, μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της βoινoβoυλευτικής ομάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των κoινoβoυλευτικών ομάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo Άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.
  • H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

Σχετικές ειδήσεις