ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Κασσελάκης: Η πολιτική απέναντι στο lifestyle και το σπίτι του 1.8 εκατομμυρίων

Τσίπρας - Κασσελάκης: Η πολιτική απέναντι στο lifestyle και το σπίτι του 1.8 εκατομμυρίων
EUROKINISSI

Σε δύο μήνες, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και σε μεγάλο βαθμό, θα κρίνουν προς τα που θα κινηθεί την επόμενη το πολιτικό σύστημα.

Δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι, οι οποίοι, παραδόξως, έχουν το ίδιο «επίκεντρο» -αν και δύσκολα αυτή η «συγκατοίκηση» θα συνεχιστεί επ’ αόριστον- παρουσιάστηκαν στα μάτια των προοδευτικών πολιτών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Τον έναν κόσμο εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτελεί τον φυσικό ηγέτη της παράταξης και τον άλλον, ο διάδοχος του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, που επιχειρεί να εδραιωθεί ο απόλυτος κυρίαρχος της Κουμουνδούρου.

Η πολιτική και το σπίτι στο Κολωνάκι

Βάσει των δημόσιων εμφανίσεων των δύο ανδρών, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Από τη μία, ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετείται για την άνοδο της άκρας Δεξιάς, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική «υποχρέωση» των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, απέναντι στους πολίτες.

Και από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει επίδειξη πλούτου -τον οποίο αρνείται να απαντήσει πως απέκτησε- στο φιλοθεάμων, παρουσιάζοντας το σπίτι που αγόρασε πρόσφατα, έναντι 1.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τηλεοπτική κάμερα βρέθηκε εκεί, συνάντησε τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε τον «πετυχημένο επιχειρηματία» που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να «γιατρέψει» το -κατά δήλωση του- «άρρωστο» κόμμα και να γίνει πρωθυπουργός στη χώρα.

Λίγες μόλις ώρες μετά την, έμμεση, παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα, προς τον Στέφανο Κασσελάκη, να δώσει έμφαση στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία, ο τελευταίος έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

Αυτό τον δρόμο, άλλωστε, δείχνει πως γνωρίζει, με αυτόν θα πορευτεί. Και ας ταυτίζεται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία σε όλα τα στρατηγικά θέματα…

Διαχρονικές αξίες vs lifestyle

Τους τελευταίους μήνες, από τότε δηλαδή που αποφάσισε «να παραμερίσει» -και όχι να αποσυρθεί, όπως αρκετοί «φίλοι» και εχθροί θα ήλπιζαν- ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται εμφανώς πιο απελευθερωμένος στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Δεν έχει πρόβλημα να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλήψεις του -ακόμα και δημόσια-, ούτε και να τοποθετηθεί για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, χωρίς ταμπού. Άλλωστε, έχει σταματήσει να έχει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το λεγόμενο «rebranding» που παραδέχτηκε ότι προετοιμάζει για τον εαυτό του. Όμως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει «rebranding» στις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε.

Αντίθετα, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε και ακούσαμε πολλά πράγματα για τον εαυτό του. Για την «αναγέννηση» της προοδευτικής παράταξης, σε μια εποχή που η Νέα Δημοκρατία βιώνει μια ετεροχρονισμένη σημαντική φθορά, δεν ακούσαμε τίποτα.

Αρκούσε η αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, η επίδειξη αγάπης προς την -αντικειμενικά αξιολάτρευτη- σκυλίτσα του και τρεις διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Συμπόρευση με ημερομηνία λήξης

Σε δύο μήνες, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Καλώς ή κακώς, πρόκειται για μια εθνική κάλπη, που διεξάγεται με όρους εγχώριας αντιπαράθεσης. Και σε μεγάλο βαθμό, θα κρίνουν προς τα που θα κινηθεί την επόμενη το πολιτικό σύστημα.

Αυτό που, ωστόσο, διαφαίνεται ήδη, είναι πως εντός της Κουμουνδούρου υπάρχουν δυνάμεις που «ασφυκτιούν» με τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Το ερώτημα είναι «πόσο θα αντέξουν ακόμα;» με αυτή την κατάσταση. Κατά τα φαινόμενα, όχι για πάρα πολύ. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι η συμπόρευση αυτών των δύο ετερόκλητων ομάδων έχει ημερομηνία λήξης.