ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε τον τρόπο λειτουργίας των πυροσβεστικών επιχειρήσεων

Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε τον τρόπο λειτουργίας των πυροσβεστικών επιχειρήσεων

Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ευσυνειδησίας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία των δασών, των περιουσιών και πάνω απ΄όλα της ανθρώπινης ζωής.

Για την προετοιμασία που έχει γίνει για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και για τις πολλών χιλιομέτρων αντιπυρικές ζώνες που διανοίγονται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια σε δάση και περιαστικές περιοχές από ΥΠΕΝ, Δασαρχεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, αλλά και για το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος που εστιάζει μεταξύ άλλων στην άμεση επέμβαση εναέριων μέσων στην έναρξη της πυρκαγιάς, προτού αυτή επεκταθεί και πάει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και στον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος με έμφαση στις αερομεταφερόμενες μίλησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη στο απογευματινό δελτίο του ΑΝΤ1.

«Τα καναντέρ θα σηκώνονται με την ένταση της πυρκαγιάς. Αντί για ένα περιπολικό που πήγαινε να διαπιστώσει την ένταση της πυρκαγιάς τώρα θα πηγαίνουν τρία περιπολικά. Στις πυρκαγιές πρώτοι από όλους θα πηγαίνουν οι εθελοντές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο κύριος Ζερεφός μιλά για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είχαμε φθινόπωρο μέχρι τον Δεκέμβρη, αντιμετωπίζουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ευσυνειδησίας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία των δασών, των περιουσιών και πάνω απ΄όλα της ανθρώπινης ζωής.

«Εμείς θα μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτού που έρχονται. Θα παλέψουμε μέρα με μέρα με αυτό που έρχεται. Είναι σημαντικό οι πολίτες τηλεφωνόντας στο 112 να ενημερώσουν για μία πυρκαγιά. Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ανθρωπογενείς», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές προμήθειες από το ΑΙΓΙΣ που θα ξεκινήσουν να έρχονται από το 2025. «Τέτοια προμήθεια δεν έχει ξαναγίνει. Περιλαμβάνει τα μέσα που χρειαζόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες. Περιλαμβάνει αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, 1100 πυροσβεστικά οχήματα. Φέτος πρόληψη, αντιμετώπιση, νέο δόγμα και συστράτευση όλων των πολιτών. Δεσμεύτηκα ότι θα φέρω αυτό το πρόγραμμα και το έφερα εις πέρας».