ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές: Ποιον επιλέγει για αντίπαλό του;

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές: Ποιον επιλέγει για αντίπαλό του;

Αν και θεωρητικά η αποχή από τις κάλπες συμφέρει συνήθως το πρώτο κόμμα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρουν ακριβώς στο αντίθετο, στην αύξηση της συμμετοχής

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ενισχύσει την διάθεση του δεξιού ακροατηρίου για συσπείρωση και συμμετοχή όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές του 2023. Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να σηκωθούν όλοι από τους καναπέδες και να προσέλθουν στις κάλπες παρά την όποια δυσφορία έχει ο καθένας για τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο.

Θεωρητικά η αποχή ευνοεί συνήθως το πρώτο κόμμα, όμως οι πολιτικές ισορροπίες δυνάμεων στην παρούσα φάση απαιτούν καθαρά αποτελέσματα με εμφανείς αποστάσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ποντάρει στην ψήφο συνείδησης και όχι στην αρνητική ψήφο, ούτε στη χαλαρή, ούτε στην τιμωρητική.

Τι είναι η αψήφιστη ψήφος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν θα επικεντρώσει την στρατηγική του καταρχάς στο διακύβευμα της κάλπης, το οποίο, επισημαίνει ότι αφορά στην πολιτική σταθερότητα για να «μείνει η πατρίδα σε τροχιά προόδου, πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη». Στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι ώρα για πειράματα και περιπέτειες με «αψήφιστες ψήφους». Με ψήφους δηλαδή που δίδονται απερίσκεπτα.

Λέγοντας «αψήφιστη ψήφος» εννοεί την απερίσκεπτη ψήφο που υποτιμά τις συνέπειες της επόμενης μέρας.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ως αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε «μετωπική» επίθεση, αναδεικνύοντας κενά στις πολιτικές του προτάσεις, υποσχέσεις από… «τα λεφτόδεντρα που φυτρώνουν στον κήπο της Κουμουνδούρου» – όπως ήδη τόνισε και στο Υπουργικό Συμβούλιο – λάθη στις προσεγγίσεις του αλλά και άγνοια σε σειρά θεμάτων, όπως αυτό, προ ημερών, για τις δαπάνες στην υγεία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τον πρωθυπουργό είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και πλέον η κόντρα μετατοπίζεται στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού δεν υποτιμούν καθόλου την παρουσία του Κασσελάκη παρά το γεγονός ότι έχει όπως λένε μόνο lifestyle χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα κρατούν αποστάσεις ασφαλείας για να μην παρασυρθούν σε ένα επικοινωνιακό πινγκ – πονγκ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι όσο θα πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, θα αυξάνεται η συσπείρωση της Ν.Δ. Μετά δε τα θλιβερά γεγονότα στη Βουλή ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή, εκλεγμένο με τους Σπαρτιάτες Κωνσταντίνο Φλώρο και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο με τις χειροδικίες και τις ύβρεις, μετά τον προπηλακισμό της βουλευτού Καβάλας της Ν.Δ. Αγγελικής Δεληκάρη σε εκκλησία από στέλεχος της «Νίκης», αλλά και από τις παραινέσεις του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου προς βουλευτές της Ν.Δ. να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα, στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες θα στρέψουν την πλάτη στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., ως «μη ρεαλιστικές επιλογές».

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «απομονώσει» τα κόμματα δεξιά της ΝΔ και ταυτόχρονα να αναδείξει ότι μια ενδεχόμενη μετεκλογική αντικυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς έστω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρόκειται για ένα πολιτικό ζόμπι όμοιο με αυτό της «προοδευτικής συμμαχίας» που ο Μητσοτάκης αποκαλούσε «τερατογένεση».

Αυτό ακριβώς εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν λέει ότι τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, εξηγώντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε αντικυβερνητικό δημοψήφισμα.