ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Τι πρέπει να κάνουν όσοι παρέλαβαν τον φάκελο της επιστολικής ψήφου

Ευρωεκλογές 2024: Τι πρέπει να κάνουν όσοι παρέλαβαν τον φάκελο της επιστολικής ψήφου

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων από τους εκλογείς για την επιστολική ψήφο

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων της επιστολικής ψήφου προς τους ψηφοφόρους που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα, επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πολλοί ψηφοφόροι ήδη έχουν λάβει ενημερωτικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για την παραλαβή του υλικού.

Το μήνυμα συγκεκριμένα αναφέρει: «Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες».

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων, οι οποίοι δεν θα φτάνουν στα γραμματοκιβώτια, ενώ καθέ ψηφοφόρος που θα ψηφίσει επιστολικά θα έχει παραλάβει έναν φάκελο, που θα περιλαμβάνει δύο φακέλους ακόμη.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, ο οποίος εξήγησε ότι ο ένας φάκελος «θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος».

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκλογείς

«Μόλις παραλάβει ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr, οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης», εξήγησε.

Αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, ο ψηφοφόρος θα το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας, τον οποίο στη συνέχεια θα βάλει στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση, ενώ θα καλέσει την εταιρεία που παρέδωσε τον φάκελο, για να τον παραλάβει.

Για την επικράτεια οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς πως καλό είναι να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου, για να είναι εγγυημένη η παράδοση, αλλιώς μπορούν να παραδίδουν αυτοπροσώπως τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών έως τις 4 Ιουνίου.

Για τους εκλογείς εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαΐου.

Ο κύριος Μπαλέρμπας ανέφερε πως συνολικά έχουν δηλώσει 202.515 εκλογείς ότι επιθυμούν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, εκ των οποίων οι περίπου 50.000 είναι Έλληνες του εξωτερικού.

«Οι ανάδοχοι, οι δύο εταιρείες δηλαδή που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον κάθε ψηφοφόρο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά που δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Εκεί έχει δηλωθεί μια διεύθυνση του κοινοτικού καταστήματος ή ενός καταστήματος», σημείωσε.