ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα ζητήσει η Τρόικα και τι θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά

Τι θα ζητήσει η Τρόικα και τι θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά

Ούτε μία ημέρα ανάσα θα δε πάρει η νέα κυβέρνηση καθώς τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν χρόνο για προσαρμογές. Άλλωστε, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε πρέπει όλοι να βρίσκονται σε συναγερμό.

Και φυσικά, ούτε λόγος για διακοπές από τα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά όσα έχουν επωμιστεί τους δύσκολους ρόλους των οικονομικών και της ανάπτυξης. Απλά δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να μιμηθούν κάποιους άλλους συναδέλφους τους που έκαναν διακοπές στη Πάρο και είχαμε το αμίμητο πριν δύο χρόνια «κυβέρνηση της Πάρου» με ΓΑΠ, Ραγκούση και λοιπούς να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ συναγρίδας και κανό.

Από Δευτέρα μάλιστα η κυβέρνηση μπαίνει στα βαθιά αφού έρχεται το κλιμάκιο της τρόικας για συναντήσεις γνωριμίας κι όχι μόνο. Το απόγευμα της Δευτέρας, καταφθάνει το κλιμάκιο της τρόικας, με τους επικεφαλής, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και Πολ Τόμσεν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να αρχίσουν επαφές με την κυβέρνηση.

Εντός της εβδομάδας θα έρθει και ο Ράιχνεμπαχ για τα θέματα της task force και της ανάπτυξης. Οι πρώτες συναντήσεις με την τρόικα θα είναι η αρχή της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, την αποδοχή από πλευράς τρόικας των μέτρων που προβλέπει η προγραμματική συμφωνία καθώς και του ξεκλειδώματος της δόσης του δανείου που ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα ζητήσουν να μάθουν τι έγινε και τι όχι από τον περασμένο αν και δε φαίνεται να περιμένουν πολλά εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου αλλά και της αλλαγής γραμμής στην Ευρώπη. Αυτό που προβληματίζει την τρόικα είναι το υψηλό έλλειμμα, η ύφεση πάνω από 5%, η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 22%. Αντίθετα, πιστεύουν ότι μπορεί να καλυφθεί η μαύρη τρύπα 1 δις στα έσοδα καθώς θα έρθουν τα εκκαθαριστικά μέσα στο καλοκαίρι με τους αυξημένους φόρους.

ΠΗΓΗ: ΑΝTINEWS