ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστροφή του επίμονου κηπουρού

Η επιστροφή του επίμονου κηπουρού

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας φτιάχνει κίνηση για να μην μείνει απ' έξω από τις διεργασίες για το σχηματισμό νέων κομμάτων.

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας φτιάχνει κίνηση για να μην μείνει απ' έξω από τις διεργασίες για το σχηματισμό νέων κομμάτων. Ο κ.Μόσιαλος επιστρέφει... Παρά το γεγονός ότι είχε αποφασίσει να ιδιωτεύσει και να επανέλθει στα ακαδημαικά του καθήκοντα και στις επαγγελματικές του ενασχολήσεις, φαίνεται ότι στο μυαλό του κυριάρχησαν άλλες σκέψεις και επιλογές.

Ο τέως Υπουργός, που αναδείχθηκε από τον κ.Παπανδρέου και διορίστηκε Βουλευτής Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργός, εγκατέλειψε τον πρώην Πρωθυπουργό σε χρόνο dt δύο 24ωρα πριν παραιτηθεί.

Επιδίωξε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Α. Λοβέρδο και όταν ο τελευταίος υποστήριξε τον Ε.Βενιζέλο, προσπάθησε να εισχωρήσει στο περιβάλλον του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εκεί όμως συνάντησε κυριολεκτικά τοίχο αφού ο κ.Βενιζέλος δεν ήθελε να ταυτιστεί με κανέναν από τους αποκαλούμενους ως ''κηπουρούς'' του προκατόχου του. Η πολιτική επιβίωση του κ.Μόσιαλου εξαρτιόταν πλέον από την εκλογή του,ως Βουλευτή.

Ο τέως Υπουργός όμως, σοφά, δεν τόλμησε να εκτεθεί στη λαική ετυμηγορία. Μία απόπειρά του να διαπιστώσει τις προοπτικές εκλογής του στο Νομό Τρικάλων τελείωσε άδοξα, αφού οι δημοσκοπήσεις ήταν απογοητευτικές για τις φιλοδοξίες του. Έκτοτε ο κ.Μόσιαλος αποσύρθηκε και πήρε μεγάλες αποστάσεις από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι κινήσεις όμως ανασύνθεσης του Κεντροαριστερού χώρου που ετοιμάζει ο κ.Βενιζέλος σήμαναν συναγερμό για τον κ.Μόσιαλο,και όχι μόνο, που δεν θέλει να βρεθεί εκτός παιχνιδιού. Με την πολιτική κίνηση που ιδρύει και δεν αποτελεί κόμμα αλλά ένα όμιλο προβληματισμού, ο κ.Μόσιαλος επιχειρεί να επανέλθει στα πράγματα. Θέλει να διατηρήσει την αυτονομία του από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και όταν προκηρυχθούν εκλογές, να συμμετέχει ως συνεργαζόμενος και με προνομιακούς όρους.

Πιστεύει ότι ακόμα και η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να έχει δυναμική και να αποτελέσει το νέο ισχυρό πόλο της Κεντροααριστεράς. Επισημαίνει με νόημα ότι τα δύο αυτά κόμματα συγκεντρώνουν το 8-9 τοις εκατό των ψηφοφόρων κάτω των 55 ετών. Για να δημιουργηθεί, όπως εκτιμά, ένας τρίτος ισχυρός πόλος απέναντι στη ΝΔ και τον Σύριζα, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτόν και οι φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις στις οποίες κατατάσσει και τον εαυτό του.

Από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να ενοχλούνται ή να ασχολούνται ιδιαίτερα με τη δραστηριότητα του κ.Μόσιαλου. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Βενιζέλο τονίζει με νόημα ότι ''η επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή η δημιουργία μιας νέας Κεντροαριστεράς σημαίνει ότι όλα αρχίζουν για την αρχή. Ο καθένας, αν θέλει να μετέχει θα πρέπει να εγγραφεί ως απλό μέλος σε τοπική οργάνωση. Να αποδεχθεί την ιδέα ότι θα δουλέψει για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία και ότι μπορεί να μην γίνει Υπουργός ή κυβερνητικό στέλεχος. Και αυτό ισχύει για όλους, όποια θέση και αν είχαν κατά το παρελθόν'' . Οι αιχμές είναι σαφείς και ευδιάκριτες....