ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς – Πρόσω ολοταχώς για μεταρρυθμίσεις

Α. Σαμαράς – Πρόσω ολοταχώς για μεταρρυθμίσεις

Ο λαός έχει ανάγκη από ελπίδα τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του στην Βουλή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με όπλο της την αποφασιστικότητα και την στήριξη του λαού είπε θα προχωρήσει στο έργο της.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε τον σχηματισμό της κυβέρνησης με την στήριξη τριών κομμάτων διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης και τόνισε πως πρόκειται για κυβέρνηση μακράς πνοής με βάθος τετραετίας. «Να αλλάξουμε αυτά που πρέπει, να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει και να ανοίξει ο δρόμος έτσι προς την ανάπτυξη». Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για ξένους παράγοντες που πιέζουν την Ελλάδα και για κάποιους …εγχώριους που με τις ενέργειές τους την αποδυναμώνουν.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι κατά την ομιλία του στην Βουλή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε γι’ αυτό που περίμεναν όλοι ..δηλαδή τις περίφημες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες τόνισε πως θα τρέξουν, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αυτοκτονίες που έχουν αυξηθεί στην χώρα μας, την φτώχεια που υπάρχει, αλλά και την ανάγκη να στραφούμε προς τον δρόμο των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για όλες τις προτεραιότητες στην πολιτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα έκανε λόγο για εννέα βήματα που θα οδηγήσουν, όπως είπε, στην ανάπτυξη. Ως πρώτο βήμα ανακοίνωσε την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν τις βλέπουμε ταμειακά αλλά αναπτυξιακά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός». Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσουν άμεσα είναι:

• Ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ ύψους 12,5 δις ευρώ με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

• Κλείσιμο ή συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου μέχρι τέλος του έτους.

• Νομοθετική ρύθμιση για διευκολύνσεις στις καταθέσεις τραπεζών που έφυγαν στο εξωτερικό

• Δημιουργία ανώτατου συντονιστικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό

• Επίσπευση των διαδικασιών συμψηφισμού των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

• Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δημιουργία οχήματος επενδυτικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. • Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες.

• Επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο ώστε μέσα σε 1,5 χρόνο να έχει ολοκληρωθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα που δεν χωρούν διαπραγμάτευση για την νέα κυβέρνηση είναι να συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγξει τα πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 και μετά, ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην επαναπυροδότηση της ελληνικής διπλωματίας, στην διατήρηση των υπαρχόντων και στην δημιουργία ακόμα και νέων συμμαχιών στην περιοχή και παράλληλα προετοιμασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ.