ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμα ραντεβού με την τρόικα

Κρίσιμα ραντεβού με την τρόικα

Στην Αθήνα αύριο οι επικεφαλής των δανειστών – Επί τάπητος τα νέα μέτρα, μισθοί και αποκρατικοποιήσεις

Σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο ετοιμάζεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα αύριο 24 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί με τους οποίους θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θέλουν κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δανειστών οι οποίοι έρχονται με άγριες διαθέσεις και με τελεσίγραφο ότι ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας.

Το πρώτο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών έχει κλειστεί για την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι συναντήσεις με τους δανειστές κρίνονται κρίσιμες καθώς αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αίτημα της Ελλάδας για «δάνειο γέφυρα» εντός του Αυγούστου, για να καλυφθεί ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, η έκθεση θα ληφθεί υπόψη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.

Στις 20 Αυγούστου το κράτος πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο που διακατέχει η ΕΚΤ αξίας 3,2 δις και αν δεν έχει ως τότε εγκριθεί η εκταμίευση έστω και τμήματος της επόμενης δόσης, η μόνη επόμενη λύση περιέχει και τη μερική εσωτερική στάση πληρωμών. Οι τροϊκανοί επομένως θα βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό θέτοντας το δίλημμα, μέτρα τώρα με μικρή επίπτωση στους μισθούς και τις ομάδες συμφερόντων, ή εσωτερική στάση πληρωμών για μερικούς μήνες προς όλους.

Μείωση του κράτους και αποκρατικοποιήσεις

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδει η κυβέρνηση στη μείωση του κράτους, ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινωθούν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τουλάχιστον 20 οργανισμών.

Το πρόγραμμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών αριθμεί 225 φορείς του Δημοσίου που μέχρι το Σεπτέμβρη θα αποτελέσουν παρελθόν.

Έμφαση θα δοθεί και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκρατικοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η παροχή δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη, αναζητώντας ήδη ισοδύναμα μέτρα.

Ανάσα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει τους επόμενους μήνες και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η πρώτη και ουσιαστική ένεση ρευστότητας αφορά στην αγορά, με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και τη διευκόλυνση ξένων επενδύσεων.