ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών

Το παρασκήνιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι για το επώδυνο πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ

Σε κλίμα έντασης έγινε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2013-2014.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη για τη λήψη των μέτρων, λέγοντας στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι «είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μείνουμε στο ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα είναι καθοριστικές για την άμεση έναρξη των πρωτοβουλιών για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση», θέλοντας έτσι να δείξει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες, ώστε η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στον οποίο εξέθεσε τους προβληματισμούς του επί 45 λεπτά. Ο κ. Ρομπάι του ξεκαθάρισε ότι το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».

Ένταση μεταξύ Βενιζέλου-Στουρνάρα

Την ίδια ώρα, ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι είναι υπεύθυνος για την αρνητική στάση των ελεγκτών της τρόικα έναντί του την Τετάρτη, με τον δεύτερο να περνά στην αντεπίθεση και να ψέγει τον κ. Βενιζέλο για τη στρατηγική που είχε ακολουθήσει ως υπουργός Οικονομικών.

Το επεισόδιο, που έλαβε πλέον προσωπικό χαρακτήρα, έληξε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Πάντως στο τέλος της σύσκεψης υπήρξε εκτόνωση της έντασης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει στον πρωθυπουργό: «Τις απόψεις μου τις ξέρεις, αλλά εσύ είσαι ο Πρωθυπουργός και εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις και να πάρεις την ευθύνη».

Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα γίνουν νέες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η πρώτη θα έχει ως θέμα τις αποκρατικοποιήσεις και η δεύτερη την επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης.