ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύσεις και νέες περικοπές ζητά η τρόικα

Απολύσεις και νέες περικοπές ζητά η τρόικα

Δραματικές διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς για να αποφευχθεί το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας

Να εξειδικευτούν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και να αιτιολογηθούν ζητά η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, εγείροντας σοβαρές ενστάσεις για ισοδύναμα μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού για τις επόμενες μέρες.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου» επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς εξέφρασαν επιφύλαξη για συγκεκριμένα μέτρα. «Ήταν μια καλή συζήτηση» σχολίασε φεύγοντας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ τόνισε πως «εργαζόμαστε νύχτα και μέρα».

Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.

Το πρωί της Δευτέρας ο Α. Σαμαράς θα συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές ενστάσεις των δανειστών εντοπίζονται στο γεγονός ότι η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 17 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές απορρίπτουν μέτρα συνολικού ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν σε έσοδα από την φοροδιαφυγή, εξοικονόμηση πόρων από τον εντοπισμό των συντάξεων-μαϊμού και στην μείωση δαπανών για φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν οι τροϊκανοί και για το μέτρο της εφεδρείας, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας παράλληλα μετ’ επιτάσεως απολύσεις στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα απέρριψε τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο με σκοπό να μην περικοπούν μισθοί και συντάξεις και ζήτησε για μια ακόμη φορά να μπει «μαχαίρι» ακόμα και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται και αναμένονται να είναι σκληρές, ενώ η κυβέρνηση θα παίξει σκληρό πόκερ με τους τροϊκανούς προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά να παράλληλα να μην προχωρήσει και σε απολύσεις στο δημόσιο, μέτρο το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Διαβάστε επίσης: Τι θα πουν Στουρνάρας-Τρόικα

Εφεδρεία: Εκτός Δημοσίου όσοι παίρνουν σύνταξη έως το 2017

Δεν επετεύχθη συμφωνία στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών