ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει μέτρα 2,5 δισ. η τρόικα

Απορρίπτει μέτρα 2,5 δισ. η τρόικα

Σκληρό «παζάρι» με την ελληνική κυβέρνηση

Οι απαιτήσεις και οι ενστάσεις των δανειστών

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τα μέλη της τρόικας, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση ενώ «η συζήτηση είναι δύσκολη όσο δύσκολα είναι και τα μέτρα».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν να μη δέχονται τα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή».

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών υπήρχε διάθεση για διαπραγμάτευση και οι τροϊκανοί έδειχναν διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, αρκεί να προταθούν ισοδύναμα μέτρα και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση για άμεση υλοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς την Παρασκευή στο κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει το πακέτο των 11,5 δισ.

Σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν «κλειδώσει» τα νέα μέτρα τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ακόμα και αν εκκρεμούν ορισμένες «λεπτομέρειες, όπως τις χαρακτηρίζει και ο υπουργός Οικονομικών.

Το επόμενο τετ-α-τετ των εκπροσώπων των δανειστών είναι στις 15:00 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ -κατά πληροφορίες- αργότερα θα υπάρξει και συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη.

Τι ζητάνε οι τροϊκανοί

Μέχρι στιγμής η τρόικα φαίνεται να απορρίπτει μέτρα που αφορούν κατ’ αρχήν τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Οι κκ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ επιμένουν μετ’ επιτάσεως για απολύσεις στο δημόσιο υποστηρίζοντας παράλληλα πως το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων δεν πρόκειται να φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση.

Αλλά και για τη εφεδρεία - διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και επίσης δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Έντονες αντιδράσεις εξέφρασαν οι επικεφαλής της τρόικας και για τις αμυντικές δαπάνες.
Η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «κοροϊδία», δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.

Επίσης η τρόικα θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει νέες περικοπές φαρμακευτικών δαπανών 500.000.000 ευρώ επειδή ήδη τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί.

Το βέβαιο είναι πως στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή παρτίδα «πόκερ» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα η οποία θα πιέσει ασφυκτικά για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει η ελληνική πλευρά και να θα τηρήσει τελικά τις κόκκινες γραμμές.

Διαβάστε επίσης: Απολύσεις και νέες περικοπές ζητά η τρόικα

Τι θα πουν Στουρνάρας-Τρόικα