ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάλογο με ισοδύναμα μέτρα παρουσίασε η ΔΗΜ.ΑΡ

Κατάλογο με ισοδύναμα μέτρα παρουσίασε η ΔΗΜ.ΑΡ

Πλήρη κατάλογο ισοδύναμων μέτρων, αντί των δυσβάκτων περικοπών οι οποίες προβλέπονται στο πακέτο των 11,6 δισ., τον οποίο κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΗΜΑΡ.

Μεταξύ άλλων, προτείνει να εξαιρεθούν οι προβλεπόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και να υιοθετηθεί η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου, δηλαδή να ψηφιστούν μεν αλλά να μην εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όσο θα προκύπτει ανάλογο όφελος, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Ταυτόχρονα ζητάει να συμπεριληφθεί, στα υπό ψήφιση μέτρα, και η πρόβλεψη για διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής τους. Σύμφωνα με τη λίστα της ΔΗΜΑΡ, στα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν περιλαμβάνονται:

1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)

2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων (2,2 δισ. ευρώ)

3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ)

Εδώ μπορεί να προβλέπεται, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ότι από τα 55 έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50-55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες

4. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)

5. Η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)

6. Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ)

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο. Επίσης και αυτά τα μέτρα πρέπει να αποκρουσθούν. Μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεών μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως ΔΗΜΑΡ καταθέτουμε ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Τα ισοδύναμα μέτρα αφορούν:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών (μείωση λειτουργικών δαπανών, κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων - νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. ευρώ. Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων: ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. ευρώ.

ΥΓΕΙΑ

Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200 ευρώ, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. ευρώ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. ευρώ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. ευρώ

Είναι αναγκαίος, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ. Η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. ευρώ), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου

Σχετικά με την ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ., η ΔΗΜΑΡ εξηγεί ότι αυτό σημαίνει: «Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται. Για ένα τμήμα, όμως, από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ, απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο. Στη ρήτρα ισοδύναμων (πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα. Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013, καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων. Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί. Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Βρούτση – Τρόικας μετά την διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για όρια συνταξιοδότησης και κατώτατο μισθό

ΚΚΕ: «Ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων ο Γ. Βρούτσης»