ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό των δικαστών οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Μανώλης Γλέζος

Στο πλευρό των δικαστών οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Μανώλης Γλέζος

Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις δρομολογούμενες νέες περικοπές των αποδοχών τους εξέφρασαν σήμερα εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και ο Μανώλης Γλέζος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου της Αθήνας ο Μανώλης Γλέζος τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι «είναι αντινομία να υπάρχει Υπουργείο Δικαιοσύνης» και διερωτήθηκε «πώς ανέχεται ο φίλος μου, κ. Ρουπακιώτης, να αντιποιεί τη δικαστική εξουσία που είναι ανεξάρτητη».

Οι δικαστές για μια ακόμη φορά εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μη δεχθούν επιπλέον μειώσεις και να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ προανήγγειλαν αγωγές κατά των μειώσεων.

Σημειώνεται ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εισαγγελείς όλης της χώρας αφού στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Κυριακή η Ένωσή τους αποφάσισαν τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των ποινικών Δικαστηρίων (από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Το επίμαχο διάστημα δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις. Ακόμη, δεν θα παίρνουν δουλειά για το σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).

Ψήφισμα Πανδικαστικής συγκέντρωσης 17ης Σεπτεμβρίου 2012

"Οι Δικαστικοί Λειτουργοί στην ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 αποφασίσαμε ομόφωνα τα ακόλουθα :

Καλούμε την Πολιτεία, να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών , όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων .

Το Σύνταγμα (αρθρ. 88§2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του Λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους. Προστατεύει, έτσι, και την ανεξαρτησία του Δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι ισότιμοι κατά το Σύνταγμα με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών του Κράτους και συνεπώς οι συνολικές καθαρές αποδοχές τους, μπορούν να συγκρίνονται μόνο με τις αποδοχές εκείνων , από τις οποίες, όμως,διαχρονικά υπολείπονται ακόμη και πριν από τις μειώσεις της τελευταίας διετίας.

Ζητούμε από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών Λειτουργιών του Κράτους , με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε.

Δηλώνουμε και πάλι,ότι η σχεδιαζόμενη νέα δραστική μείωση των αποδοχών μας, θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, με σκοπό να προστατεύσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας αλλά και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών, ούτε και την υποβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, σε βάρος του Πολίτη, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης

Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ

Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών ΔΔ

Ρούσσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου

Kωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους"