ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιταχύνεται ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων

Επιταχύνεται ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων

Τις αποφάσεις της ανακοίνωσε η διυπουργική επιτροπή για τον σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων.

Mέσω μιας νεοσυσταθείσας Διαρκούς Εκτελεστικής Γραμματείας, διασφαλίζεται η επιτάχυνση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, η κατάρτιση του προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, όπως επίσης και η μεταφορά κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΕΡΑΑ), για την ενίσχυση των δράσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, όπως αποφάσισε σήμερα η διϋπουργική επιτροπή. Σήμερα ήταν η πρώτη της συνεδρίαση, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη και εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, η επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση μιας Διαρκούς Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού των έργων που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων και σε καθημερινή βάση θα συντονίζει την πορεία των έργων στον τομέα της διαχείρισης, έκανε γνωστό στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε επίσης, ότι η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού θα γίνει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, ενώ εκτίμησε πως στους επόμενους έξι μήνες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, όπως για τις περιπτώσεις της Κερατέας και του Γραμματικού, ο υπουργός παρέπεμψε στην επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί, συντονίζει, επιβλέπει και, όπου χρειαστεί, θα παρέχει τη στήριξή του στις περιφέρειες και τους δήμους, οι οποίοι είναι και οι καθ' ύλην αρμόδιοι.