ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημείο τριβής με την τρόικα οι περαιτέρω μειώσεις

Σημείο τριβής με την τρόικα οι περαιτέρω μειώσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με δεδομένη τόσο την κόντρα ειδικά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, όσο και τον πρωτοφανή τσακωμό που είχε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής των εκπροσώπων της Τρόικας και εκπρόσωπο του ΔΝΤ σε αυτήν Πολ Τόμσεν.

Μάλιστα ο Τόμσεν λίγο έως πολύ άρχισε να ζητάει επίμονα να ξαναγίνει νέα έκθεση με μέτρα της τάξεως τουλάχιστον του 1 δισ. ,εξ αυτών που είχε τις προηγούμενες ημέρες η Τρόικα συμφωνήσει και να υπάρξουν πιο «αιματηρές» περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για να εισπράξει την οργή του Υπουργού Οικονομικών, με τους υπόλοιπους εκπροσώπους να έχουν μείνει άφωνοι και να κοιτούν. Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πρώτος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επιτέθηκε στους εκπροσώπους της Τρόικας λέγοντας: «Η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει συγκεκριμένες αντοχές. Και η λειτουργία της κοινωνίας έχει όρια» ενώ τόνισε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν έχει κλείσει οριστικά τίποτα και συμπλήρωσε πως «η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάράς κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου είπε πως «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για μέτρα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους», ενώ παραδέχτηκε πως το σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών μας είναι ακριβώς οι επιπλέον περικοπές που ζητούν σε μισθούς και συντάξεις και πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προτίμησε να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, και παραχώρησε τις δηλώσεις του από την Ιπποκράτους.

Κύριο σημείο των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου στο οποίο στάθηκε πολλές φορές ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η διαπραγμάτευση και να κλείσει, «επιτέλους», όπως είπε το πακέτο των μέτρων, «όχι όμως εναντίον της κοινωνίας» με οριζόντιες περικοπές. Μάλιστα, όταν επανήλθε στις δηλώσεις του σε αυτό το σημείο, είπε χαρακτηριστικά, πως «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις να κλείσει το πακέτο των μέτρων»και μάλιστα με γνώμονα την επιμήκυνση ώστε να πάρουμε την δόση. Στο θέμα της επιμήκυνσης στάθηκε, πως θα πρέπει να είναι «σπασμένο» το πρόγραμμα υλοποίησης των μέτρων σε δύο διετίες, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να δοθεί κίνητρο να καλυφθούν οι απαιτήσεις του πακέτου των μέτρων από την πρώτη διετία και να μην χρειαστεί μετά, στην δεύτερη διετία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σε ότι αφορά μάλιστα την κόντρα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με τη ΝΔ και το Υπουργείο Οικονομικών, αν και στην σύσκεψη είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το κλίμα ήταν καλό, τόνισε πως «εμείς είχαμε από την αρχή πει να συσταθεί εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, όταν όμως έρχονται τελευταία στιγμή και μας ζητούν συμμετάσχουμε στην διαπραγμάτευση δεν το εννοούν». Πάντως και εκείνος, όπως και ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, τοποθετώντας την μάλλον μεσοβδόμαδα.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών

Γ. Στουρνάρας: Η οριστικοποίηση των μέτρων θα πάρει μερικές μέρες

Ξέσπασε καυγάς μεταξύ των τροϊκανών

ΥΠΟΙΚ:«Μόνο κριτική και γκρίνια ακούμε από κυβερνητικούς εταίρους»