ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες επαφές με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ.

Κρίσιμες επαφές με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ.

Στο τραπέζι ξανά απολύσεις στο δημόσιο και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Στις 14:00 η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στις 18:00 με τον πρωθυπουργό

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκινά από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος των επαφών αρχίζει στις 14:00 το μεσημέρι με τη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα ακολουθήσει συνάντηση των τροϊκανών με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα και παράλληλα να έχουν εγκριθεί και από την τρόικα, μιας και η ψήφιση του πακέτου των μέτρων θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάποια από τα φορολογικά μέτρα ενδεχομένως να μη γίνουν δεκτά, ενώ εκφράζεται ανησυχία για πιθανή νέα καθυστέρηση στην έγκριση του πακέτου.

Η συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί σε βαρύ κλίμα καθώς την τελευταία φορά δημιουργήθηκε η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Πόλ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί πως θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος τέσσερα υπουργεία.

Ο εκπρόσωπος της τρόικας στο ΔΝΤ φέρεται να θέτει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο, κάτι το οποίο αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Παράλληλα η τρόικα δεν αποκλείεται να επαναφέρει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερούν, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Επίσης θα προβλέπει ότι η ύφεση η οποία θα συνεχιστεί για έκτη χρονιά θα φτάσει το 4%.

Διαβάστε επίσης: Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Και τώρα ο λόγος στην τρόικα

Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι θίγονται από τα νέα μέτρα

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό