ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημίτης: Μοιραίο πολιτικό λάθος το πρώτο Μνημόνιο

Σημίτης: Μοιραίο πολιτικό λάθος το πρώτο Μνημόνιο

Σκληρή κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ελληνικό πρόβλημα άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.

«Το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε χωρίς προετοιμασία και εφαρμόστηκε με τρόπο που συνέτεινε στην όξυνση της κρίσης», σημείωσε ο επί οχτώ χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως «οι στόχοι του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος ήταν εξωπραγματικοί».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εμπνευστές του Μνημονίου ότι δεν πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, δηλαδή την ύφεση.

«Το πρώτο Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ύφεσης που ακολούθησε, όπως ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Το αποτέλεσμα ήταν εκτόξευση της ύφεσης στο 23% από 8,6%», επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τους εμπνευστές του Μνημονίου για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβαν στο Μνημόνιο ρήτρα παράτασης του χρόνου προσαρμογής λόγω ύφεσης: «Αυτό δεν έγινε και ήταν ένα μοιραίο πολιτικό λάθος».

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τόνισε πως «δεν προχώρησε από την αρχή στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο Συνταξιοδοτικό, ούτε προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο λόγος ήταν το κόστος μιας σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αλλά και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως πρέπει η Ευρώπη να δει το ελληνικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η κρίση χρέους συνεχίζεται και μια νέα τραπεζική κρίση επαπειλείται», σημείωσε.

«Πώς η Ελλάδα, ως παράδειγμα του Νότου που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, και η Γερμανία, ως παράδειγμα του Βορρά που βρίσκεται στην κορυφή, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, είναι η πλέον διαφιλονικούμενη ερώτηση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης». Για τον Κ. Σημίτη μια πρώτη απάντηση είναι: «Είμαστε όλοι εταίροι στην ΕΕ. Απαιτείται ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του χάσματος ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της περιφέρειας. Ειδάλλως θα επανεμφανίζονται συνεχώς κρίσεις και στο μέλλον».

Τα χρέη δεν προέκυψαν αποκλειστικά από την «άμετρη σπατάλη» στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Σημίτης, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία «ποτέ δεν είχε ελλείμματα πάνω από το όριο 3% του ΑΕΠ».