ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μέρκελ: «Σιδερόφταχτη» πόλη η Αθήνα

Επίσκεψη Μέρκελ: «Σιδερόφταχτη» πόλη η Αθήνα

Το πρόγραμμα της καγκελαρίου, τα δρακόντεια μέτρα και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα αφιχθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 12:00. Άμεσα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 13:00 θα την υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας. Στις 14:00 θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Μέρκελ αναχωρεί από την Ελλάδα μετά από λίγες ώρες, στις 19:00.

Όλο αυτό το διάστημα το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκεται ουσιαστικά αποκλεισμένο, με το σχέδιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας να περιλαμβάνει ακόμα και τα στρατόπεδα. Σε αριθμούς, 7.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, 22 διμοιρίες ΜΑΤ και άλλες 10 από την επαρχία, 100 άνδρες των ΕΚΑΜ, ακόμα και ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι ακροβολισμένοι σε κτήρια γύρω από τη βουλή και την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται 5 αύρες εκτόξευσης νερού, 3 ελικόπτερα και 3 ειδικά πυροσβεστικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα και στα στρατόπεδα, όπως ζήτησε με σήμα του προς τα τρία Γενικά Επιτελεία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Τα μέτρα καταστολής στο σύνολό τους θα είναι ισοδύναμα αν όχι περισσότερα από αυτά που είχαν εφαρμοστεί στην άφιξη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το 1999. Σύμφωνα με πηγές του Ελεύθερου Τύπου, η Αθήνα θα μετατραπεί σε «σιδερόφταχτη πόλη», στην αστυνομική λογική του «δεν θα κουνιέται φύλλο».

Η ολιγόωρη επίσκεψη της καγκελαρίου θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις μετακινήσεις των Αθηναίων, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τη μετάβασή της από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο, αρκετά λεπτά πριν τη διέλευσή της. Το τρίγωνο δε, Χίλτον-Βουλή-Καλλιμάρμαρο θα είναι παντελώς αποκλεισμένο σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Κλειστοί ενδέχεται να είναι ανά διαστήματα και κεντρικοί σταθμοί του μετρό.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Το ραντεβού των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί στις 13:00 έξω από τη Βουλή, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πώς θα κινηθούν οι διαδηλωτές δεδομένου ότι η συγκέντρωσή τους βρίσκεται μέσα στο τμήμα που θα είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και την βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 13:00, για να εκφράσει μαζί με τους εργαζόμενους «αγωνιστικά την αντίθεση στα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης που επιβάλουν κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία». Η επίσκεψη Μέρκελ «πρέπει να σημάνει λαϊκό ξεσηκωμό κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά των νέων θυσιών για την καπιταλιστική κρίση» και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που η Γερμανίδα καγκελάριος «εκφράζει».

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στη Γερμανική Πρεσβεία.