ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Προτεραιότητα τα ζητήματα των ΑμεΑ

Στυλιανίδης: Προτεραιότητα τα ζητήματα των ΑμεΑ

Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και οι δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών προς όφελός τους, συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Διευθυντής του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Μπίρμπος, και από την πλευρά της Ε.Σ.ΑμεΑ.: ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστος Νάστας, ο Ταμίας, κ. Κωνσταντίνος Γαργάλης, ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας κ. Ιωάννης Λυμβαίος, η εμπειρογνώμονας Ε.Σ.ΑμεΑ για θέματα προσβασιμότητας κ. Μαρίλυ Χριστοφή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου. Συγκεκριμένα τους ενημέρωσε ότι:

α) Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση εξοφληθήκαν κατά προτεραιότητα τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων που ήταν απλήρωτα από το μήνα Φεβρουάριο. Προσφάτως, αποπληρώθηκαν και οι δόσεις του Ιουλίου – Αυγούστου, μειώνοντας έτσι την απόκλιση αποπληρωμής από 5 σε έναν μήνα. Επίσης, εγκρίθηκε και η πληρωμή του Σεπτεμβρίου των επιδομάτων για τους νεφροπαθείς.

β) Ξεκίνησε η συζήτηση για να αναπτυχθεί από νέα βάση το ειδικό σύστημα μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ ώστε να μην παρατηρούνται οι δυσλειτουργίες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος των παιδιών.

γ) Παρατάθηκε, με κρατικούς πόρους, η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2013, οπότε και θα αντικατασταθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας «Κατ’ οίκον Φροντίδα». Στο μεσοδιάστημα, θα γίνει η αντίστοιχη προετοιμασία από το Υπουργείο Εργασίας ώστε το νέο πρόγραμμα να μπορέσει να καλύψει με πληρότητα το σύνολο των δικαιούχων και να απορροφήσει τους έμπειρους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Υπουργός Εσωτερικών και το Προεδρείο της Ε.Σ.ΑμεΑ. αποφάσισαν, να συνάψουν από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Ένωση Περιφερειών, πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος της καθολικής πρόσβασης όπως αυτή διασφαλίζεται από το άρθρο 9 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς κοινής ομάδας εργασίας που θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε όλα τα θέματα και απ’ όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

Τέλος, αποφασίστηκε να ενημερωθεί και η ΕΕΤΑΑ ώστε να προχωρήσει σε ενημερωτικά σεμινάρια των στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης για τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολούθως, προγραμματίστηκε συνάντηση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αθανασίου με θέμα, την εκπροσώπηση της Ε.Σ.ΑμεΑ. στην Εθνική Επιτροπή για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κος Βαρδακαστάνης αναγνώρισε την θετική συνεργασία που είχε και στο παρελθόν στο Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη, όταν και ψηφίστηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε,

«Μια κοινωνία που αδιαφορεί για τα άτομα με αναπηρία είναι κοινωνία με ειδικές ανάγκες. Για το Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που έθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ και η εφαρμογή της σχετικής διεθνούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών».