ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλά τα όπλα που κάνουν …δώρο οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα

Πολλά τα όπλα που κάνουν  …δώρο οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα

Εξαιρετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Leon Panetta στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική προσφορά ολικών συστημάτων για στρατό ξηράς και αέρα ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια και η πρωτοβουλία ανήκει τώρα πια στην ελληνική πλευρά για την υλοποίησή της.

Η δωρεάν αμερικανική προσφορά έχει να κάνει με μια σειρά συστημάτων και όπως έγινε γνωστό αφορά, μεταξύ άλλων και την παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D, αριθμό των οποίων αποσύρει η αμερικανική Αεροπορία.

Εκτός όμως από τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 αλλά και τα μαχητικά F-15C/D η αμερικανική προσφορά περιλαμβάνει επιπλέον αεροπορικό υλικό αλλά και υλικό που αφορά τον στρατό ξηράς, καθώς επίσης 60 ελικόπτερα UH-60A/L.

Παράλληλα η αμερικανική προσφορά συμπληρώνεται από αριθμούς ΤΟΜΠ M 113 ITV, με αντιαρματικά βλήματα TOW, Τ/Θ οχήματα διοίκησης πυροβολικού M 577 αλλά και αμφίβια ΤΟΜΑ AAV-7A1, μεγάλος αριθμός των οποίων πρόκειται επίσης να αποσυρθεί από το σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών.