ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Εάν δεν ψηφίσει ο Κουβέλης τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει κανείς

ΠΑΣΟΚ: Εάν δεν ψηφίσει ο Κουβέλης τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει κανείς

«Οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές», τόνιζαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και επισήμαιναν αναφορικά με τα εργασιακά ότι τον περασμένο Φεβρουάριο τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έκαναν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ εάν, όπως είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν ψηφίσει αυτές τις αλλαγές το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς». «Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο», συμπλήρωναν και ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος με τις δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα στους εταίρους και την τρόικα ότι «παίζουν με τη φωτιά», ότι «δεν έχουμε θέμα Ελλάδας, αλλά θέμα Ευρωζώνης» και πως η Ελλάδα είναι πολύ μικρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη (3% του χρέους, 2% του ΑΕΠ).

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει «και θα το κάνει βεβαίως» να παρουσιάσει το πρόβλημα της χώρας που είναι εθνικό, κοινωνικής αντοχής και δημοκρατικό. Επιπλέον, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογράμμιζαν ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να είναι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο. «Για να κλείσει και να είναι το τελευταίο», συνέχισαν, «πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους» και να αλλάξει η διεθνής αντίληψη και η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ απέναντι στη χώρα και τις προσπάθειές της.

Επίσης, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και διαφορετικό ζήτημα η διευθέτηση της μετά του προγράμματος περιόδου. Σε σχετική δε ερώτηση, ανέφεραν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά σε μείωσή του με τους τρεις τρόπους που έχει παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος και οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.