ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική ομιλία του Α. Τσίπρα στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών

Κεντρική ομιλία του Α. Τσίπρα στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών

«Απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη», χαρακτήρισε, από τις Σέρρες, την τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, είναι μία κυβέρνηση, απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη. Απομονωμένη από το λαό, γιατί και τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν, τον εξαπάτησαν προεκλογικά και υπέκλεψαν την ψήφο του. Εξαρτημένη από τους δανειστές και τους εγχώριους τρεμάμενους προστάτες της και τρομαγμένη από τις συνέπειες της υπογραφής της στο νέο Μνημόνιο, γιατί η ώρα πλησιάζει και τα ψέματα τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Προσπαθούν να πουν ότι διαπραγματεύονται αυτά που έχουν ήδη ψηφίσει από το Φεβρουάριο, για τη διάλυση των εργασιακών και νομίζουν ότι θα μπορέσουν με θεατρινισμούς να κοροϊδέψουν των ελληνικό λαό. Λεηλατούν και κατασπαράζουν ότι έχει μείνει όρθιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «O κόσμος ζει το δράμα που του έχουν επιβάλλει και γνωρίζει. Δεν ξεγελιέται. Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης επέλεξαν να τα ‘χουν καλά με τους ισχυρούς. Συμπαρατάσσονται με μια στρατηγική αδιέξοδη για την Ευρώπη και καταστροφική για την Ελλάδα, είτε από έλλειψη θάρρους και διορατικότητας, είτε από την ανάγκη κάποιος να τους στηρίξει τώρα που καταρρέουν, είτε από φόβο, μη βγουν στη φόρα και άλλα άπλυτα από τις λίστες Χριστοφοράκου, της Siemens ή άλλες Ελλήνων καταθετών σε γερμανικές τράπεζες, αυτό φοβούνται γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Αναφερόμενος στο νέο δάνειο που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Ούτε ευρώ τσακιστό δεν θα πάει στην ελληνική κοινωνία από τα 31,5 δισ., η ασφυξία που υπάρχει είναι μόνο η ασφυξία των τραπεζιτών. Kαι να μην θέλαμε τη δόση θα μας την έδιναν με το ζόρι, θα μας έδιναν και ρετσινόλαδο για να την πιούμε». Ο κ. Τσίπρας για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση στους βουλευτές να μην ψηφίσουν να νέα μέτρα ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη δήλωση του βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ., για τη μη ψήφιση των νέων μέτρων: «Χαιρετίζουμε τη γενναία απόφαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Φθιώτιδα και καλούμε όλους τους πολίτες σε ένα πλατύ προσκλητήριο ενότητας, είναι πατριωτικό το καθήκον που έχουν οι βουλευτές να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα. Να μην είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά τα πρώτα που δεν θα περάσουν», είπε και πρόσθεσε:

«Οι τρεις μνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί που επιμένουν στον κατασκευασμένο κίνδυνο της εξόδου από την Ευρωζώνη, για να συντηρήσουν το σεληνιακό τοπίο του Μνημονίου, εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, ως αναξιόπιστοι και κινδυνολόγοι. Ο ίδιος ο εμπνευστής του ψευτοδιλήμματος Μνημόνιο ή δραχμή, ο κ. Σόιμπλε, το απέσυρε και επισήμως στη Σιγκαπούρη λέγοντας τη γλώσσα της αλήθειας. Ομολόγησε ανοιχτά ότι το κόστος εξώθησής της Ελλάδας εκτός ευρώ θα είναι δυσανάλογο από ότι εντός ευρώ». «Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε σχέδιο. Έχουμε σχέδιο να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και τα μνημόνια τους θα τα κάνουμε κουρελόχαρτα. Οι ευθύνες για την εξευτελιστική υποδούλωση του λαού και του τόπου στους δανειστές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Ήρθε η στιγμή ο ελληνικός λαός να υψώσει ανάστημα. Η συγκυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή. Έχει απαξιωθεί πολιτικά και ηθικά. Την ώρα που ο κόσμος υποφέρει, η κυβέρνηση παρέχει «ρήτρα προστασίας» στους μεγαλοκαταθέτες, στους διαπλεκόμενους, στους φοροφυγάδες. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες παρέχονται γενναίες εκπτώσεις από το τέλος ακινήτων, στους τραπεζίτες η δυνατότητα να μην καταβάλουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και στους καναλάρχες, παρέχετε διευκόλυνση και απαλλαγή των οφειλών για τη χρήση των συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ειδήσεις φιλτραρισμένες. Τραπεζίτες και καναλάρχες χορεύουν χέρι, χέρι το χορό της διαπλοκής», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο περιστατικό επίθεσης που συνέβη σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική. «Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα νικήσουν. Όσο και αν έρχονται αντιμέτωπες μια πρωτοφανή αστυνομική βιαιότητα. Προχθές στην βόρεια Χαλκιδική, χιλιάδες πολίτες, έζησαν ένα ακόμα επεισόδιο σκληρής καταστολής και βίαιης αστυνομικής τρομοκρατίας. Το έγκλημά τους ήταν η αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν μια μοναδική δασική έκταση την οποία η κυβέρνηση παραχωρεί με συνοπτικότατες διαδικασίες στην καταστροφική απληστία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Η αστυνομία λειτούργησε ως μπράβος. Απέναντι στους διαδηλωτές χρησιμοποίησε απροκάλυπτη βία, χημικά, κυνηγητό, αλήτικη συμπεριφορά και ξύλο. Κόσμος τραυματίστηκε, δεκαπέντε άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια, η βουλευτίνα μας η Κατερίνα Ιγγλέζη προπηλακίστηκε από αστυνομικούς με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές. Επειδή λοιπόν με πρόσχημα το Μνημόνιο οι τρεις της συγκυβέρνησης έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να ξεπουλάνε ότι θέλουν σε όποιον θέλουν, έχουμε να τους πούμε το εξής: Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν μια και καλή. Ούτε η ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές, ούτε η βία κατά των πολιτών περνάνε. Ούτε στην Χαλκιδική ούτε πουθενά. Οι αγώνες για ζωή, αξιοπρέπεια και μέλλον θα συνεχιστούν και θα νικήσουν».

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε ούτε η Χρυσή Αυγή: «Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι μνημονιακοί κύκλοι, για να σώσουν το Μνημόνιο, βγάζουν μπροστά τη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής να χαιρετά ναζιστικά μπροστά στους Έλληνες, που έζησαν στο πετσί τους τον πόλεμο. Το κόμμα αυτό έχει συμμάχους και κάποιοι που βρίσκονται σε υψηλά αξιώματα το χρηματοδοτούν. Θα τους βρούμε και θα πληρώσουνε». Τέλος ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επεσήμανε την αναγκαιότητα της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είπε, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».

«Ανασυγκρότηση της χώρας, με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο. Βασισμένο στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι στην ακόρεστη επιθυμία μερικών εταιρειών για κέρδη. Ο τόπος χρειάζεται εναλλακτική διέξοδο και μια σοβαρά επεξεργασμένη στρατηγική. Χρειάζεται έναν φορέα που θα είναι ο κορμός μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, οργανωμένης γύρω από το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Αυτός ο πολιτικός φορέας είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως θα διαμορφωθεί από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης και πολιτικής ωρίμανσης, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μαζί με το λαό θα έρθουμε στην εξουσία και θα πετύχουμε. Δεν θα έρθουν οι μεγάλες δυνάμεις να μας σώσουν ο λαός θα σώσει τη χώρα. Αυτό που μας αξίζει είναι μία πορεία με αξιοπρέπεια και περηφάνια».

Διαβάστε επίσης:

Κάλεσμα Τσίπρα στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα