ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύστατη προσπάθεια για λύση στο αδιέξοδο

Ύστατη προσπάθεια για λύση στο αδιέξοδο

Ανοιχτές οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή -

Κρας τέστ σήμερα στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις

Με το χρόνο στην κλεψύδρα να μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερβεί τις επιπλοκές και να εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Α. Σαμαράς προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή βγάζοντας αλώβητη τη συγκυβέρνηση από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα μέτρα, τις αποκρατικοποιήσεις και τον προϋπολογισμό.

Το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει στα υπουργεία πως οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 5 Νοεμβρίου.

Ακολούθως, μόλις το νομοσχέδιο είναι έτοιμο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με πιθανότερη ημερομηνία την 7η Νοεμβρίου.

Οι παραχωρήσεις της τρόικα που θα επέτρεπαν στη ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τον Φώτη Κουβέλη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμούν πως στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ίσως βρεθεί χρυσή τομή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί σπουδαιότερη την σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και ως εκ τούτου θα επιχειρήσει να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του στο θέμα των εργασιακών.

Εκφράζουν ωστόσο έντονη δυσαρέσκεια για τον υπουργό Οικονομικών και τις παρεμβάσεις που κάνει τελευταία, όπως π.χ. να χαρακτηρίζει «περί όνου σκιάς» τις αντιρρήσεις στα εργασιακά ή να δηλώνει πως προσωπική του άποψη είναι πως «η τρόικα έχει δίκιο».

Κρας τεστ για την κυβερνητική συνοχή θεωρείται και η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίζουν ότι θα καταψηφίσουν.

Πράσινο φως από Βενιζέλο

Την απόφαση να λειτουργήσει ως υπεύθυνος κυβερνητικός εταίρος σηκώνοντας το βάρος που του αναλογεί στην ψήφιση των μέτρων, ανεξαρτήτως της στάσης της ΔΗΜΑΡ, έλαβε χθες η Ιπποκράτους και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα μέτρα και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Μάλιστα η Ιπποκράτους επιθυμεί το κόμμα να "κατέβει" συντεταγμένα στις ψηφοφορίες.

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς τουλάχιστον 4 με 5 βουλευτές έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις ζητώντας κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, κάτι το οποίο έχει αρνηθεί η τρόικα.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου, ευελπιστεί ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ θα υπάρξει μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να καμφθούν οι εμμονές της τρόικας και να καταστεί δυνατή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από τη ΔΗΜΑΡ, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο να μπει σε περιπέτειες η κυβερνητική συνοχή.