ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις ισορροπίας στην κυβέρνηση

Ασκήσεις ισορροπίας στην κυβέρνηση

Το δίλημμα Σαμμαρά, η απάντηση Βενιζέλου και η εμμονή του Κουβέλη

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η συνοχή της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του Α. Σαμαρά να ανακοινώσει το τέλος των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων και τον προϋπολογισμό, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν επιθυμούσε να υπάρξει επίσημη δήλωση η οποία θα αναφέρει πως το πακέτο των μέτρων έκλεισε. Σε διαφορετική περίπτωση άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η αυριανή η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας. Εγώ θα κάνω το καθήκον μου» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών.
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μεταφέρει την πίεση στους κυβερνητικούς εταίρους θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

Η ανακοίνωση Σαμαρά αιφνιδίασε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, για τη στάση που θα ακολουθήσουν στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Τουλάχιστον άτυχη» χαρακτήρισε την ανακοίνωση Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». «Στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων, και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αιτιολογώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της εμμένει στη στάση της επί των εργασιακών, ενώ η Κ.Ο. αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» επί της αρχής στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων σήμερα στη Βουλή. «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Φ. Κουβέλη, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Το βέβαιο είναι πως η κυβερνητική συνοχή κρέμεται πλέον από μια κλωστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Μετά την άκαμπτη στάση της ΔΗΜΑΡ, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται διατεθειμένο να συγκρουστεί με το Μαξίμου. Φυσικά αυτό έχει απώτερο στόχο μια δημοσκοπική άνοδο, μιας και τα ποσοστά του είναι απογοητευτικά, ενώ θα αλλάξει και το κλίμα στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δηλώσουν «παρών» στις αποκρατικοποιήσεις

Σε 154 «ΝΑΙ» ελπίζει το Μαξίμου