ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόμος στο Μαξίμου για τους «γαλάζιους αντάρτες»

Τρόμος στο Μαξίμου για τους «γαλάζιους αντάρτες»

Επιχείρηση αποτροπής διαρροών από τη Συγγρού, με πιέσεις στα όρια του εκβιασμού -

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση Σαμαρά που φοβάται τους «βουβούς» βουλευτές

Με ένα… κομπιουτεράκι στα χέρια βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσπαθώντας να μαντέψουν το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας την Τετάρτη και να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά σενάρια.

Την ώρα που η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ψηφίσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο και οι «αντάρτες» στο ΠΑΣΟΚ αυξάνονται καθημερινά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», γνωρίζοντας πως οι κλυδωνισμοί που θα προκύψουν σε περίπτωση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου είναι ικανοί να ρίξουν την κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μαξίμου από τη Συγγρού εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανησυχία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτές, τις τελευταίες ώρες στα γραφεία της ΝΔ ακούγεται εντόνως πως ορισμένοι βουλευτές έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν τα μέτρα, βάζοντας αυτομάτως σε περιπέτειες την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στη ΝΔ σε καμιά περίπτωση δε θέλουν να επαναληφθούν φαινόμενα όπως στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου με τους 22 διαφωνούντες και όσα ακολούθησαν με τις διαγραφές.

Οι… «βουβοί» βουλευτές έχουν θέσει σε επιφυλακή τον κομματικό μηχανισμό που προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει έναν προς έναν τους βουλευτές της ΝΔ και τις προθέσεις τους, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει και οι κατ’ ιδίαν επαφές με βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι», τους οποίους πιέζουν «στα όρια του εκβιασμού», όπως ανέφερε στο newsbomb.gr άνθρωπος πού είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο στριμωγμένο νιώθει αυτές τις ώρες το Μαξίμου.

Σοφία Βούλτεψη, Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπούρας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Μπούρας και Δημήτρης Σταμάτης, προσεγγίζουν με… τρόπο τους βουλευτές που επικαλούνται συνειδησιακό πρόβλημα σε ορισμένα μέτρα προσπαθώντας να τους πείσουν να πουν το «ναι» στο πολυνομοσχέδιο, με το επιχείρημα ότι η χώρα θα σωθεί.

Οι πιέσεις προς τους βουλευτές της ΝΔ μάλιστα είναι τόσο ασφυκτικές που όχι απλά απειλούνται με διαγραφή, αλλά με πολιτικό τέλος.

Η απειλή γενικής αποσταθεροποίησης και πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά είναι προ των πυλών του Μεγάρου Μαξίμου και ο πρωθυπουργός «τρέμει» το ενδεχόμενο να καταψηφιστούν τα μέτρα.

Στην κόψη του ξυραφιού

Η κυβέρνηση Σαμαρά ακροβατεί πλέον σε τεντωμένο σχοινί και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα μελλούμενα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως μια οριακή ψήφιση των μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει τους πιστωτές σε μια τμηματική καταβολή της δόσης, κάτι που συνιστά ουσιαστικά πολιτική ομηρεία, ενώ η αμφισβήτηση στο εσωτερικό θα ενταθεί σε τέτοιο σημείο που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί για πολύ.

Κομματικά στελέχη προβλέπουν οριακή πλειοψηφία 152-154 βουλευτών, στην καλύτερη περίπτωση. Κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η ΚΟ της ΝΔ θα κρατηθεί συμπαγής (προοπτική που καθίσταται όλο και λιγότερο πιθανή όσο περνά ο χρόνος).

Με τη σύγχυση που επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ και το «αλλαλούμ» στην Ιπποκράτους, οι κυβερνητικοί εταίροι φοβούνται πως αν τα μέτρα δεν περάσουν, οι μέρες τους στην εξουσία είναι μετρημένες.

Πάντως είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την Τετάρτη, θα αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για τις επικείμενες εξελίξεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψηφοφορία.

Το μόνο που θεωρείται δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως η Πέμπτη 8 Νοεμβρίου θα είναι μια διαφορετική μέρα για την Ελλάδα, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.

Η ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή των Ελλήνων, είναι ικανή να ρίξει όχι μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά να αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο στη χώρα.