ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δ. Γιαννακόπουλος στη Real: «Μας στερούν την υγεία μας»

Ο Δ. Γιαννακόπουλος στη Real: «Μας στερούν την υγεία μας»

«Η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αφήνει τον Έλληνα ασθενή απροστάτευτο, καταστρέφει έναν υγιή κλάδο και αυξάνει τη δημόσια δαπάνη», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real της Κυριακής.

Και αναρωτιέται: «Μήπως θέλουν να εξοντώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει στην Ελλάδα και δίνει δουλειές σε Έλληνες, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές;». Την ίδια απορία εκφράζει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Παύλος Γιαννακόπουλος.

Στην ερώτηση «Ποιες θα είναι οι συνέπειες από το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας;» ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που, πλέον, στερεί κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας από τον μέσο Έλληνα πολίτη. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός, μεγαλύτερη εξαθλίωση από το να σου στερούν την υγεία σου.

»Τι σημαίνει, με απλά λόγια, υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας; Σημαίνει ότι απαγορεύουμε στον γιατρό να επιλέξει το συγκεκριμένο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή του. Και δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι. Ο καθένας έχει το δικό του, μοναδικό ιατρικό ιστορικό. Ούτε όλες οι ασθένειες είναι ίδιες. Ούτε, βέβαια, όλα τα φάρμακα είναι ίδια μεταξύ τους. Παρά ταύτα, η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά λέει στον γιατρό “μη συνταγογραφείς ένα συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή σου, αλλά μια γενική κατηγορία, κι όταν αυτός πάει στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός θα του δώσει το φθηνότερο σκεύασμα της κατηγορίας”. Με άλλα λόγια, ο γιατρός δεν θα ξέρει καν ποιο ακριβώς φάρμακο θα πάρει τελικά ο ασθενής του!

»Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό! Διότι, το είπα και πριν, δεν είναι όλα τα φάρμακα ίδια. Επιπλέον, όταν μοναδικό κριτήριο της επιλογής φαρμάκου θα είναι πλέον η πιο φθηνή τιμή, όταν θα αδιαφορούμε πλήρως για την ποιότητα, ουσιαστικά επιβάλλουμε στον Έλληνα ασθενή τα πιο φθηνά φάρμακα της παγκόσμιας αγοράς. Ο,τι πιο ευτελές κυκλοφορεί στην υφήλιο, δηλαδή! Τα ανώνυμα γενόσημα παράγονται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, το Πακιστάν. Αυτά τα ίδια φάρμακα, που τόσες και τόσες φορές, έχουν “συλληφθεί” από τους μεγαλύτερους οργανισμούς φαρμάκων στον κόσμο –όπως ο αμερικανικός FDA– είτε να μην θεραπεύουν καν την ασθένεια για την οποία προορίζονται, είτε και να προκαλούν σοβαρότατες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας!».

Ακολούθως ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξήγησε -μεταξύ άλλων- τις επιπτώσεις που θα έχει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας στην ελληνική οικονομία: «Πρώτον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κλείσει. Θα βάλει λουκέτο. Δεν της αφήνουν άλλο δρόμο. Αλλά εγώ σας λέω “αφήστε τη φαρμακοβιομηχανία”. Αυτές τις 20.000 οικογένειες που απασχολούνται σήμερα στον κλάδο και στις δορυφορικές του επιχειρήσεις ποιος θα τις κοιτάξει στα μάτια όταν δεν θα έχουν να ζήσουν; »Δεύτερον, το ίδιο το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας και –την ίδια ώρα- θα χάσει και τα έσοδα τόσο από τη φορολόγηση των εισοδημάτων των εργαζομένων, σήμερα, στον κλάδο, όσο και από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Σα να μην έφτανε αυτό, ούτε και η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί. Το αντίθετο. Θα αυξηθεί, και μάλιστα πολύ σύντομα. Γιατί όταν οι πολυεθνικές των πάμφθηνων ανώνυμων γενοσήμων θα έχουν απαλλαγεί από την “ενοχλητική” ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δε θα έχουν πια κανένα λόγο να μας πουλάνε πάμφθηνα τα ποιοτικώς αμφιλεγόμενα σκευάσματά τους. Κατά την προσφιλή τους τακτική, θα εκτοξεύσουν τις τιμές τους και, μαζί μ’ αυτές, τη φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου. Διότι, πλέον, θα παίζουν χωρίς ανταγωνισμό και το Δημόσιο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει από τις πολυεθνικές, σε οποιαδήποτε τιμή και αν πουλάνε τα ανώνυμα γενόσημά τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Αυτά τα αυτονόητα πράγματα δεν τα βλέπουν οι εμπνευστές των μέτρων; Αυτοί που επιβάλλουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για να μειωθούν -υποτίθεται- οι δαπάνες του Δημοσίου, δε βλέπουν το αυτονόητο; Ότι, στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα πολλαπλασιαστούν;».

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ συνέχισε: «Ύστερα από όλα αυτά, εμένα μου μένει ένα τεράστιο “γιατί;”. Γιατί τα κάνουν όλα αυτά ενώ είναι βέβαιο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό; Γιατί τα κάνουν όλα αυτά ενώ οι πάντες –πολιτικά κόμματα, γιατροί, φαρμακοποιοί, κλπ.– προειδοποιούν ότι φέρνουν την καταστροφή; Πώς η τρόικα επιμένει και τα περνάει όλα; »Αφού κανείς δεν μου δίνει μια πειστική απάντηση, δεν μου μένει παρά ένα σκεφτώ είναι ότι ο μόνος στόχο τους είναι η βίαιη αναδιανομή της πίτας- και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Η εξόντωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η παράδοση της αγοράς στις πολυεθνικές. Η τιμωρία των ανθρώπων που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, που δίνουν δουλειές στους Έλληνες, προκειμένου να θησαυρίσουν αυτοί που δεν έχουν φέρει ούτε ένα ευρώ στην πατρίδα μας… Χάσαμε τον έλεγχο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών. Μας έμεινε μόνο η υγεία μας. Αν παραδώσουμε και την υγεία στους ξένους, είναι σαν να τους παραδίδουμε την Ελλάδα!».

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος

Η εφημερίδα μίλησε και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΙΑΝΕΞ Παύλο Γιαννακόπουλο και -μεταξύ άλλων- τον ρώτησε: «Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχετε παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον γιο σας, ο οποίος έχει κληθεί να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στον χώρο του φαρμάκου. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του;» «Έτσι είναι. Παρακολουθώ τους χειρισμούς που κάνει ο γιος μου ο Δημήτρης και συμφωνώ με όλους. Του έχω πλήρη εμπιστοσύνη και χαίρομαι, γιατί αποδεικνύεται ικανότερος εμού», απάντησε ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνίδα έχασε την όρασή της από άγνωστο γενόσημο

Ο παραλογισμός της δραστικής σκοτώνει την Υγεία μας!

ΒΙΑΝΕΞ: Ελληνική καρδιά, από την οδό Πειραιώς ως την Ιαπωνία!