ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισαγγελέας για τα ελικόπτερα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου

Εισαγγελέας για τα ελικόπτερα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου

Αν υπήρξε ζημία σε βάρος του δημοσίου από την αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου διερευνά η Εισαγγελία Αθηνών.

Τη σχετική προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Φάκου, με βάση δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας «Real News».

Σύμφωνα με αυτό, τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, το ελληνικό κράτος αγόρασε τα ελικόπτερα Αμερικανικής κατασκευής τύπου Apache της εταιρίας Boeing με κόστος 593 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθη με τη Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, κάτι που εκτίναξε το κόστος της στα 663 εκατ. δολάρια.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν η τράπεζα κράτησε ως προμήθεια περίπου 70 εκατ. δολάρια.

Ο συγκεκριμένος τρόπος ακολουθήθηκε, κατά το δημοσίευμα, για να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρόλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003.

Διαβάστε επίσης:

Εξοργισμένος ο Γιάννος Παπαντωνίου