ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε

Στυλιανίδης: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε

«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Muenchner Merkur.

Ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαιώνει, ότι οι Έλληνες θα επιτύχουν τους στόχους και, αναφερόμενος στην Βαυαρία, κάνει λόγο για έναν από τους πιο αγαπημένους φίλους της Ελλάδας. Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχεται ότι η Ελλάδα έκανε στην αρχή της κρίσης πολλά λάθη:

«Οι Έλληνες για πρώτη φορά σοκαρίστηκαν. Η προηγούμενη κυβέρνηση χασομερούσε επί τρία χρόνια. Πρέπει να ταρακουνηθούμε για να ξυπνήσουμε, ακόμη και μέσω των σκληρών λόγων των Γερμανών. Δεν είχαμε συνηθίσει τέτοια γλώσσα. Και ακόμη σκληρότερα πρέπει τώρα να εργαστούμε. Μπροστά μας υπάρχει ένα βουνό στα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Από τότε που είμαι υπουργός, από τον Ιούνιο, είχα τέσσερα Σαββατοκύριακα καιρό για την οικογένειά μου», δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης και αποδίδει την αποτυχία ως τώρα του κράτους να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή στην «ανεπαρκή μας διοίκηση και στην απουσία πολιτικής βούλησης», καθώς, όπως επισημαίνει, «πολλοί πλούσιοι φοροφυγάδες ανήκαν στο περιβάλλον της εξουσίας».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Βαυαρία είναι τόσο σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση (σσ. την Κυριακή επισκέπτεται το Μόναχο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς) ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει: «Κάθε κράτος έχει τους πιο αγαπημένους φίλους. Το Μόναχο είναι παραδοσιακά τέτοιο για την Ελλάδα. Το πρώτο κανάλι που μετά την δικτατορία ξεκίνησε ελληνικό πρόγραμμα ήταν η βαυαρική ραδιοφωνία. Οι πρώτοι τουρίστες που ήρθαν και πάλι ήταν Βαυαροί. Οι πρώτοι επενδυτές, Βαυαροί. Αυτό δεν το ξεχνάμε».

Απαντά δε αρνητικά όταν ερωτάται αν οι δηλώσεις του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, περί παραδειγματικής τιμωρίας της Ελλάδας βλάπτουν αυτή την εμπιστοσύνη και τονίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα του πυρήνα της Ευρώπης. «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε. Συνεισφέρουμε 2500 χρόνια ιστορία σε αυτή την ήπειρο. Κανένα δέντρο δεν επιβιώνει χωρίς ρίζες. Για να κάνουμε μια σύγκριση: θα μπορούσατε να φανταστείτε να διώχνει ο Ομπάμα την Καλιφόρνια από το δολάριο, αν έχει πρόβλημα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και υπέρ της απευθείας εκλογής ενός Προέδρου της Ευρώπης, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πώς θα αντιδρούσαν οι Έλληνες, αν έπρεπε να υποταχθούν ολοκληρωτικά από οικονομικής άποψης σε έναν ξένο, όπως σε έναν ισχυρό Επίτροπο Προϋπολογισμού, πρόταση που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει:

«Οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και με αυτοπεποίθηση, θα πετύχουμε μόνοι τους στόχους. Εδώ και πέντε μήνες ζητάμε από τον λαό πραγματικά δραστικές περικοπές. Έχουμε πετύχει σε πέντε μήνες αυτά για τα οποία άλλες δημοκρατίες θα χρειάζονταν μια γενιά. Αυτό είναι ένα θαύμα».

Εφιστά δε την προσοχή στην Γερμανία, η οποία, όπως λέει, είναι η καρδιά της Ευρώπης, αλλά πρέπει να προσέχει. «Υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για μια ηγεμονία, για μια εκγερμανισμένη Ευρώπη», επισημαίνει.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξηγεί ακόμη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν η Ελλάδα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και να κάνει οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη στο τέλος του 2014. Αναφέρει δε ενδεικτικά τους τομείς του περιβάλλοντος, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τη ναυτιλία και, σε σχόλιο των δημοσιογράφων περί των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές ερχόμενοι στην Ελλάδα, ζητά οι ίδιοι επενδυτές να προσπαθήσουν και πάλι σε μερικούς μήνες, όταν, όπως λέει, θα χρειάζονται αντί για 38 άδειες, μόνο μια ή δύο.