ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: Ο συνεταίρος του κ. Παπασταύρου και η λίστα φωτιά

Αποκάλυψη: Ο συνεταίρος του κ. Παπασταύρου και η λίστα φωτιά

Ερωτήματα ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από τον κ. Παπασταύρου και την κυβέρνηση

Μία άγνωστη λίστα που ποτέ δεν τεκμηριώθηκε παρότι οι διωκτικές αρχές φέρονται να την έλαβαν το "βρώμικο" 2000, έρχεται να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ο άνθρωπος που βγήκε να υπερασπιστεί την Μαργαρίτα Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι "δεν γνωρίζει κανέναν από την οικογένεια". Ο κύριος Σάμπι Μιωνής, ο οποίος όμως κατονόμασε ευθέως τον συνεργάτη του πρωθυπουργού, δικηγόρο κύριο Σταύρο Παπασταύρου ως διαχειριστή ενός εκ των funds που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα λοιπόν με αμερικάνικο δικόγραφο, ο κύριος Μιωνής το 1998 λίγο πριν το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, συνεργάστηκε με μεγάλη Ελβετική τράπεζα, ώστε να αξιοποιήσει μέρος του μεγάλου πελατολογίου που διατηρούσε στα funds του. Γι' αυτόν τον λόγο, η Ελβετική τράπεζα ίδρυσε δύο επενδυτικές οντότητες υπό καθεστώς Off-shore στα νησιά Cayman, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του νέου συνεργάτη.

Σύμφωνα με το ίδιο δικόγραφο, το καλοκαίρι του 2000 και όταν το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου είχε ολοκληρωθεί, ο κύριος Μιώνης ενημέρωσε την τράπεζα ότι "τα funds που διαχειριζόταν δεν θα χρειαστούν άλλο τις υπηρεσίες της τράπεζας"!!

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι ένιωσαν αδικημένοι από την έκβαση αυτής της "συνεργασίας", και λίγες ημέρες μετά, το Ελληνικό ΣΔΟΕ λαμβάνει μία ογκώδη καταγγελία που αφορούσε δραστηριότητες του κυρίου Μιωνή, οι οποίες χαρακτηρίζοντο ως "ξέπλυμα μαύρου χρήματος"! Οι πληροφορίες λένε για μία πρώτη "λίστα Λανγκάρντ" με πληροφορίες απ' ευθείας μέσα από την Ελβετική τράπεζα!

Η συνέχεια είναι αρκετά ομιχλώδης, όπως κάθε πτυχή της βρώμικης εκείνης περιόδου. Το ΣΔΟΕ κάνει έφοδο στα γραφεία του κυρίου Μιωνή, συλλέγει στοιχεία και μετά από λίγο καιρό, βάζει την υπόθεση στο αρχείο προσάπτοντας απλώς ένα πρόστιμο για "ελλιπή τήρηση βιβλίων"!

Η υπόθεση αυτή θα είχε ξεχαστεί εάν δεν βρισκόταν η λίστα με τα ποσά μαμούθ που φέρεται να διαχειριζόταν ο κύριος Μιωνής αλλά και μίας απρόσμενης εξέλιξης μέσω των Wikileaks!

Έτσι λοιπόν, ένας πρώην εργαζόμενος της συγκεκριμένης ελβετικής τράπεζας, κατήγγειλε ευθέως ότι τα Funds της ξέπλεναν βρώμικο χρήμα πολιτικών, επιχειρηματιών και άλλων μέσω των νησιών Cayman!

Η καταγγελια αυτή προκάλεσε σάλο και ήταν η πρώτη φορά που ο Assange των Wikileaks απειλήθηκε ευθέως για να μην δημοσιεύσει την λίστα.

Ο υπάλληλος όμως της τράπεζας που την διέρρευσε, κάνει λόγο για 40 "βαριά" πολιτικά πρόσωπα από την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ τα ονόματα είναι συνολικά 2,000. Μία λίστα Λανγκάρντ δηλαδή, που όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Ο εμπνευστής της δραστηριότητας αυτής, φέρεται να ήταν ο κύριος Μιωνής, αφού δύο τουλάχιστον Funds στα Caymans άνοιξαν από την τράπεζα λόγω της συνεργασίας τους!

Αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και του κυρίου Παπασταύρου που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει τα όσα του καταλογίζει ο κύριος Μιωνής. Αναμένουμε όμως και την δημοσιοποίηση της λίστας από τα Wikileaks αφού πρόκειται για λίστα με πιθανό ελληνικό ενδιαφέρον.

Ειδικά μετά τις καταγγελίες του τ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαγκούφη, για τα 65 δις. ευρώ που βγήκαν εκτός χώρας μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου...

Θα επανέλθουμε!