ΚΚΕ: Οι άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό

ΚΚΕ: Οι άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό

Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των άμεσων φόρων που πλήττουν εργαζόμενους και μικρομεσαίους, ζητεί το ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας τους άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό, το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν «στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα», ούτε «από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ».

Οι διεκδικήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για το φορολογικό συμπυκνώνονται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Να φορολογηθεί πραγματικά και δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, και να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα βάρβαρα μέτρα και μνημόνια. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και να ανακουφιστούν από τα ληστρικά δάνεια των τραπεζών.