Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά με τις ηγεσίες των Ανώτατων Δικαστηρίων

 Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά με τις ηγεσίες των Ανώτατων Δικαστηρίων

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τις ηγεσίες των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και των δικαστικών επιτρόπων για το ζήτημα των κινητοποιήσεών τους και τη μείωση των αποδοχών του κλάδου.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμηση της κυβέρνησης απέναντι στο σώμα των δικαστικών λειτουργών. Από την πλευρά τους οι δικαστές εξέθεσαν στον πρωθυπουργό την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, από τις αναβολές εκδικάσεως υποθέσεων, λόγω των κινητοποιήσεών τους.

Επιπλέον, έγινε λόγος για μεγάλο ύψος εσόδων που δεν εισρέουν στα δημόσια ταμεία, από τη μη εξαγορά των ποινών, που επιβάλλουν τα δικαστήρια, μη αγορά παραβόλων και ενσήμων, κ.λπ. Προκειμένου να αρθούν οι κινητοποιήσεις, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων πρότειναν να ενσωματωθεί ένα από τα επιδόματα που λαμβάνουν στον βασικό τους μισθό, έτσι ώστε να υπάρξει μια έμμεση αύξηση των αποδοχών των δικαστών περίπου 200 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι συνεχίζεται «η προσπάθεια για αναζήτηση λύσης» και πρόσθεσε: «Προσδοκία και ενδιαφέρον όλων μας είναι να βρεθεί μια λύση». Όπως έλεγαν οι δικαστές, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι γενικές συνελεύσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2012. Το ενδιαφέρον αυξάνεται, έλεγαν χαρακτηριστικά, καθώς αναμένουν να παραστούν στις γενικές συνελεύσεις εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες αντίστοιχα, κ.α.