Συνάντηση Λυκουρέντζου με το νέο Επίτροπο Τόνιο Μπόργκ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Λυκουρέντζου με το νέο Επίτροπο Τόνιο Μπόργκ στις Βρυξέλλες

Δυσαρεστημένος από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) κ. Mark Sprenger και τον χειρισμό του θέματος των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, εμφανίσθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον νέο επίτροπο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, κ. Τόνιο Μποργκ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λυκουρέντζος με αφορμή δημοσίευμα στο Reuters της 4ης Δεκεμβρίου σχετικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής σε σχέση με την αντοχή στα μικρόβια και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία, δήλωσε βέβαιος ότι οι απόψεις του κ. Sprenger είναι προσωπικές και ότι δεν απηχούν τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι «με την οικονομική κρίση αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας», και συνέχισε λέγοντας πως «ωστόσο ανταποκρινόμαστε, ενώ αξιοποιούμε τόσο την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECDC, όσο και την αμέριστη συνδρομή της Task Fοrce για την Ελλάδα, με την συμμετοχή των εταίρων μας πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας και σεβασμού των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και την προετοιμασία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας το 2014. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, καθώς και στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «η Ευρώπη έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες ένα υψηλό επίπεδο υγείας, σε σύγκριση και με άλλες γωνιές του πλανήτη. Η πρόκληση σήμερα είναι η διατήρηση και ενίσχυση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε εποχές περιορισμού των διαθέσιμων πόρων. Κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας είναι πρώτης γραμμής προτεραιότητα και ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των χωρών».

Ο κ. Λυκουρέντζος πραγματοποίησε επίσης, συντονιστική συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της TFGR, όπου παρουσιάστηκε η καινοτόμος πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει» στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Υγεία.