Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Θετικά αποτιμά το ΠΑΣΟΚ τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο, συζητήσεις οι οποίες, όπως αναφέρεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της Ιπποκράτους, οδήγησαν σε αλλαγές με βάση τις προτάσεις που έγιναν.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις αρχικές του απόψεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη». Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα που έχουν προτείνει τα κόμματα, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει ποιές είναι οι εκκρεμότητες αυτές. Και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει ταχύτατα την προεργασία. Σύμφωνα με το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της Ιπποκράτους, «μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», το υπουργείο Οικονομικών έκανε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

«Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής:

Από 0 - 25.000 ευρώ συντελεστής 21%

Από 25.000 - 40.000 ευρώ συντελεστής 36%

Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%

Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχαμε προτείνει, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων».