ΣΥΡΙΖΑ: Σύγχρονα κολαστήρια πολλά κρατητήρια

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγχρονα κολαστήρια πολλά κρατητήρια

Έκρυθμη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση στα κρατητήρια πολλών αστυνομικών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

«Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, η κατάσταση στα κρατητήρια πολλών αστυνομικών υπηρεσιών παραμένει έκρυθμη, επικίνδυνη για κρατούμενους, αστυνομικούς και συναλλασσόμενους πολίτες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «τα κρατητήρια, που προορισμός τους είναι η προσωρινή κράτηση λίγων ημερών, έχουν μετατραπεί σε φυλακές, πού κρατούνται μαζί για 3-4 μήνες ποινικοί που έχουν κριθεί προσωρινώς κρατούμενοι ή κατάδικοι με αποφάσεις εφετείων κακουργημάτων ή ανακριτών, μαζί με μετανάστες και πολίτες που προσάγονται καθημερινά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο έξαρσης ασθενειών, αφού στους χώρους των κρατητηρίων «στοιβάζονται πολλαπλάσιοι από τον προβλεπόμενο αριθμό, οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, οι κρατούμενοι ζουν χωρίς να βλέπουν το φως της μέρας, δεν προαυλίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε λουτρό, η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη, τα κρατητήρια δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται στον προβλεπόμενο χρόνο».

Όπως αναφέρει, «η κατάσταση αυτή γίνεται επικίνδυνη για τους αστυνομικούς οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στους ίδιους χώρους χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους υγιεινής, παρεμβαίνουν για να κατευνάσουν καταστάσεις έντασης που δημιουργούνται από τις συνθήκες κράτησης και αυξάνεται ο κίνδυνος αποδράσεων».

«Από την έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι πολίτες που συναλλάσσονται καθημερινά», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο» και παρατηρεί πως «τα σύγχρονα κολαστήρια αποτυπώνουν το πρόσωπο της Δημοκρατίας μας».

Τονίζει τέλος πως «το υπουργείο δημόσιας τάξης έχει και άλλες αρμοδιότητες εκτός της καταστολής, τις οποίες αγνοεί».