ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αν με είχαν αφήσει να κυβερνήσω δεν θα είχαμε ΔΝΤ

Μητσοτάκης: Αν με είχαν αφήσει να κυβερνήσω δεν θα είχαμε ΔΝΤ

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησής του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δίνει απαντήσεις τόσο για την περίοδο διακυβέρνησής του αλλά και για τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση του και τον είχαν αφήσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προγραμματίσει, η χώρα δεν θα έφτανε στην χρεοκοπία ούτε θα έμπαινε υπό την επιτροπεία των δανειστών της και του ΔΝΤ.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει για πρώτη φορά λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις στο τότε κυβερνητικό του έργο.

Συγχρόνως όμως επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του αν δεν είχε πέσει θα εφάρμοζε μια εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πολιτική που θα εμπόδιζε την χρεοκοπία και την είσοδο του ΔΝΤ στην χώρα.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να αναφερθεί στον Α. Σαμαρά, αφήνει ωστόσο αιχμές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «αν με είχαν αφήσει να κυβερνήσω»… σχόλιο που εκλαμβάνεται ως «σπόντα» για τον πρωθυπουργό τον οποίο θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο της πτώσης της κυβέρνησης του.

Ο Κώστας Μητσοτάκης αντιθέτως αναφέρεται διεξοδικά στις διακυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου και στις πολιτικές που ακολούθησαν τις οποίες και θεωρεί συνυπεύθυνες για την χρεοκοπία την έλευση του ΔΝΤ και του Μνημονίου, ενώ δίνει εύσημα στην Κώστα Σημίτη γράφοντας ότι η πρώτη κυβέρνηση του ακολούθησε την δική του δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και το χρέος, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε την δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη.