ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθετη με την λιτότητα δήλωσε στον Τσίπρα η ηγεσία της Βραζιλίας

Αντίθετη με την λιτότητα δήλωσε στον Τσίπρα η ηγεσία της Βραζιλίας

Κατηγορηματικά αντίθετη στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εμφανίστηκε η ηγεσία του PT(Κόμμα των Εργαζομένων), του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας, κατά τη συνάντηση της με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η Βραζιλία, 10 χρόνια πριν, κατάφερε, από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το μήνυμα, είπε, που πρέπει να βγει είναι πως η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας – ακραία, βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη, όπως τη χαρακτήρισε – δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Και στο πλαίσιο αυτού, που στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ονομάζουν ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε πως είναι πολύ κρίσιμο σε έναν πολυπολικό κόσμο να έχουμε τη στήριξη μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης όπως η Βραζιλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PT (Κόμμα των Εργατών - Partido dos Trabalhadores) Ρούι Φαλκάου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, όπως είπε, το που μπορεί να οδηγήσει ο ακραίος φιλελευθερισμός, εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο κομμάτων να ενδυναμωθούν και να μπορέσουν, μέσα από πολιτικές αλληλεγγύης, να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, αφού έγινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μια εκτίμηση για το που έχει οδηγήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε σχέση με το χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια στη χώρα μας, τονίστηκε ότι το πρόγραμμα, εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό, κάτι που ενδιαφέρει τη Βραζιλία, ως χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν και για τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη Βραζιλία σε σχέση με τη στέγη, τη στήριξη της οικογένειας και τη φορολογία.

Η ηγεσία του PT ήταν σαφής ως προς το ότι, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελεί λύση. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε επίσης με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων της Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών Βραζιλίας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με εκπροσώπους του μεγαλύτερου κινήματος ακτημόνων που αριθμεί περί τα 5,5 εκατομμύρια μέλη. Ο κ. Τσίπρας, χθες το βράδυ, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν και δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη Βραζιλία.

Οι δηλώσεις του Εθνικού Προέδρου του PT, Rui Falcão είχαν ως εξής: «Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη τιμή και θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό που υποφέρει από την κρίση. Έχοντας ως προηγούμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Βραζιλία και την μάχη ενάντια στον φιλελευθερισμό, δέκα χρόνια στην κυβέρνηση με τον Λούλα και την Ρούσεφ, εκφράζουμε την πρόθεσή μας οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με το PT (Κόμμα των Εργαζομένων) να μπορούν να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αλληλεγγύης και να μπορούμε να εφαρμόσουμε μια αλληλέγγυα πολιτική ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Επιθυμούμε το κόμμα μας να μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εμπειρία του κόμματός σας για μια καλύτερη ζωή για τον ελληνικό λαό όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση και μέρισμα στην ανάπτυξη».

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον πρόεδρο και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας και κυρίως να μας δώσουν την εμπειρία τους για το πως κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, που είχε οδηγηθεί από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελευθέρων πολιτικών, και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

Η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες, αλλά κυρίως να μεταφέρουμε από τη μακρινή Λατινική Αμερική στην Ευρώπη το μήνυμα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, δηλαδή η ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και κρίσιμο μήνυμα. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε έναν πολύπλοκο κόσμο να έχουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στις προσπάθειές μας, μιας σημαντικής δύναμης στην παγκόσμια οικονομία και μιας πολιτικής δύναμης -εδώ στην Λατινική Αμερική -του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων, που στηρίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».