Λούλα σε Τσίπρα: Ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση !

Λούλα σε Τσίπρα: Ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση !

«Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας. Συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση. Καλή τύχη».

Με το μήνυμα αυτό προς τον ελληνικό λαό, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα (γνωστό και ως πρόεδρο Λούλα). Μια συνάντηση που σημάδεψε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία και η οποία (συνάντηση) διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο. «Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι πως αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είστε ψύχραιμοι, να έχετε μεγάλη θέληση και να αναζητάτε λύσεις», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ο οποίος εμφανίστηκε, ιδιαιτέρως επικριτικός για τις αποφάσεις που πάρθηκαν 4 χρόνια πριν.

«Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δε θα βίωνε τέτοιες καταστάσεις εάν είχαν παρθεί σωστές πολιτικές αποφάσεις πριν από 4 χρόνια», είπε. Ο πρόεδρος Λούλα εμφανίστηκε, ιδιαιτέρως, ανήσυχος για τη δίνη στην οποία έχει μπει η παγκόσμια οικονομία και αυτό που επεσήμανε είναι πως «σε περίοδο κρίσης η λέξη-κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. «Εδώ στη Βραζιλία, τόνισε, η λέξη-κλειδί ήταν: οικονομική ανάπτυξη, συν εμπόριο, συν επενδύσεις, συν θέσεις εργασίας, συν κατανάλωση. Και γι΄αυτό η Βραζιλία ανέβηκε από τη 10η στην 6η θέση της παγκόσμιας οικονομίας». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «στο πρόσωπο του προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο. Ένα σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση. Στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

«Μας εξήγησε, συνέχισε ο κ.Τσίπρας ότι πριν 10 χρόνια στη Βραζιλία, η ελπίδα νίκησε το φόβο και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό. Να μην απελπιστεί γιατί και στην Ελλάδα η ελπίδα θα νικήσει το φόβο. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρίσκουμε συμμάχους ισχυρούς, συμμάχους του ελληνικού λαού, συμμάχους της Ελλάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του προέδρου Λούλα με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά από δυόμισι χρόνια εφαρμογής των συγκεκριμένων πολιτικών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που αυτές έχουν, ιδιαιτέρως στη νέα γενιά.

Δήλωσε απογοητευμένος από τον τρόπο που οι πολιτικές ηγεσίες διαχειρίζονται την κρίση και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας – σε παγκόσμιο επίπεδο – νέων θεσμών για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς οι, ήδη, υπάρχοντες κρίνονται αναποτελεσματικοί. Τόσο ο πρόεδρος Λούλα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στο ότι είναι διαφορετικά τα μεγέθη μεταξύ Βραζιλίας και Ευρώπης και κατά συνέπεια, το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής δε μπορεί να αντιγραφεί αυτούσιο, ωστόσο, αυτό που τονίστηκε είναι ότι η διέξοδος από την κρίση δε μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μετά από την ενεργό συμμετοχή των λαών μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται.

Και δηλώνοντας την πίστη του στην πολιτική, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι αυτή θα πρέπει να υπερισχύσει στη μάχη με τις αγορές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε στον πρόεδρο Λούλα πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, προοπτική που ο ίδιος αντιμετώπισε πολύ θετικά λέγοντας πως θέλει να βάλει στην ατζέντα του τη χώρα μας το 2013.