Βενιζέλος:«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το λυκόφως και το λυκαυγές»

Βενιζέλος:«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το λυκόφως και το λυκαυγές»

«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το λυκόφως και το λυκαυγές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση των Τομεακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου (ΤΟΕΣ) εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, στην Ιπποκράτους, στο πλαίσιο της πορείας διαλόγου προς το Συντακτικό 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγώντας την παραπάνω φράση του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο με νέα αφετηρία που περνάει μέσα από ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, «το σκοτεινότερο σημείο της διαδρομής της δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί πέφτουν όλα μαζεμένα» και πως από την άλλη «ανοίγει η προοπτική που οφείλεται στο ότι έχει διαμορφωθεί ένα άλλο διεθνές πλαίσιο εντυπώσεων για την Ελλάδα». Τόνισε δε ότι αυτό «μας επιτρέπει να ελπίζουμε με αυτά που θα κάνουμε ότι μπορούμε να ανακόψουμε την ύφεση και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη».

Σημείωσε δε ότι το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «μεγάλο δημαγωγικό ψέμα και αυταπάτες» αναφορικά με το επιχείρημα ότι υπήρχε άλλη καλύτερη επιλογή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή ανώδυνη, χωρίς θυσίες. «Υπήρχε η επιλογή της ασύντακτης χρεοκοπίας που θα σήμαινε την πλήρη διάλυση κράτους, οικονομίας και κοινωνίας, πλήρη εξαέρωση περιουσιών και εισοδημάτων, απομείωση συντάξεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, παρία του ευρώ, να εκλιπαρεί να βγει προκειμένου να διασωθεί και δίπλα στην εσωτερική υποτίμηση θα είχαμε και την εξωτερική υποτίμηση».

«Δεν υπήρχε τέτοιο δίλημμα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε ότι ο ίδιος είχε αγωνιστεί για να μην προσχωρήσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, καθώς επίσης και για να υπάρξει πλειοψηφία με 180, «ώστε να μην είναι κανείς άνετος και ωραίος και να λέει ό,τι του κατέβει». «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε επί της ουσίας άλλη επιλογή», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «είχαμε φτάσει σε μια κατάσταση ρουά ματ». «Θα μπορούσαμε να προσδέσουμε την Ελλάδα στο δολάριο όπως έκανε η Αργεντινή πριν τη χρεοκοπία;», διερωτήθηκε ρητορικά για προσθέσει ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάρρευση της συνωμοσιολογίας είναι η Κύπρος.

Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει τη δυναμική που διατηρεί η βάση, ότι υπάρχει το αποτύπωμα της παράταξης και πως «άνθρωποι που δεν μας ψήφισαν που θεώρησαν ότι μπορεί να κερδηθεί μια μάχη οπισθοφυλακής μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων δυνάμεων, δεν έχουν μετακινηθεί από την παράταξη συναισθηματικά, αξιακά, ιδεολογικά». Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να θεσμοποιηθεί, να αποπροσωποποιηθεί και να αποπροεδροποιηθεί».