Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της διυπουργικής

Δέσμη μέτρων για τη συνολική διαχείρηση του μεταναστευτικού ζητήματος θα συζητήσει σήμερα η αρμόδια διυπουργική...

Δέσμη μέτρων για τη συνολική διαχείρηση του μεταναστευτικού ζητήματος θα συζητήσει σήμερα η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συνεδριάζει υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική εφαρμογή των δύο πρόσφατων νόμων (για την πολιτογράφηση-ιθαγένεια και το άσυλο), καθώς και για την αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν μετανάστες, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τα αναγκαία ένσημα λόγω της ύφεσης.

Η σύσκεψη θα επικεντρωθεί στις περιπτώσεις μεταναστών που δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία ένσημα, 400 για τη διετία παραμονής.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρέπει να εξετασθούν εκ νέου ρυθμίσεις, ώστε η δέσμη μέτρων για τους μετανάστες να «συμβαδίσει» με τον νέο νόμο για την πλήρη απασχόληση των Ελλήνων εργαζομένων.

Οι εν λόγω ρυθμίσες αφορούν στην ουσία μετανάστες που ζουν για χρόνια με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και που λόγω της οικονομικής κρίσης χάνουν τα μέχρι τώρα «κεκτημένα» δικαιώματα.

"Δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου" δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Πεταλωτής.