Νομοσχέδιο για τους ένστολους που αυθαιρετούν

Από μέρα σε μέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας...

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ή βασανιστηρίων, ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) σε βάρος πολιτών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.

Επίσης το Γραφείο θα έχει τη δυνατότητα να ενεργεί και αυτεπαγγέλτως όταν υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της Αγροφυλακής και τη μετάταξη του προσωπικού στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

Επίσης αναβαθμίζεται ο ρόλος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να ερευνούν ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε ότι αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες, θα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στην Πυροσβεστική με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης». Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον την δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, θα λειτουργούν όμως επικουρικά και στο πυροσβεστικό προσωπικό.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διάθεση στις αστυνομικές αρχές χερσαίων, πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί από αυτές για υποθέσεις λαθρεμπορίας ή παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, αρχαιοτήτων ή λαθρομεταναστών.

Ακόμη προβλέπεται η αύξηση από 100 σε 300 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος το οποίο καταβάλλεται στους αστυνομικούς που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και διαμονής σε ένα μέλος της οικογένειας αστυνομικού, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και για όσο χρόνο διαρκεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Επίσης δίνεται το δικαίωμα προσφυγής των αστυνομικών που κρίνονται μη κατάλληλοι προς χρήση όπλου από τις αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να κρίνονται εντός 15 ημερών και σε δεύτερο βαθμό. Επιπλέον προβλέπεται η επανεξέταση των αστυνομικών που κρίνονται και πάλι ως μη κατάλληλοι προς χρήση όπλου, μετά από 6 μήνες αντί ενός έτους που ισχύει σήμερα.

Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση αυτοτελούς Υπηρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων προκειμένου οι πιστώσεις αυτές να αξιοποιούνται αποτελεσματικά για τις ανάγκες των Υπηρεσιών και της Ελληνικής Αστυνομίας.