Κουβέλης: Θέσπιση απλής αναλογικής – Δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ

Κουβέλης: Θέσπιση απλής αναλογικής – Δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ

Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ανασύστασης της Κεντροαριστεράς, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης εκφράζει την προσδοκία του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά ο οποίος σε συνέντευξή του απορρίπτει τόσο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, όσο και του ανασχηματισμού.

Μιλώντας στην εφημερίδα «6 μέρες» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «μίζερη πολιτικά» την αντίληψη ότι η θέση αποσκοπεί στο να στερήσει από το ΣΥΡΙΖΑ το «αποκηρυγμένο και από τον ίδιο» μπόνους των 50 εδρών.

«Δεν μπορώ να φανταστώ να αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για την οποία υπολογίζω ότι θα πάρει πρωτοβουλίες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Θα ευχόμουν να ψηφισθεί η απλή αναλογική και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τη ΔΗΜΑΡ, διότι χρειάζεται να υπάρξουν 200 ψήφοι στη Βουλή» υποστηρίζει.

Ο κ. Κουβέλης εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «με τις πολλαπλές του μετακινήσεις στα ζητήματα της Ευρώπης, αλλά και με τις πολιτικές του αντιφάσεις, ακυρώνει ουσιαστικά τον αυτοπροσδιορισμό του ως πολιτικής δύναμης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν χαρακτηρίζει τη ΔΗΜΑΡ «μνημονιακή δύναμη».

«Πάνω σε ποιες προγραμματικές θέσεις, με ποια ευρωπαϊκή, οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική θα βασισθεί η συνεργασία μας με το ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτιέται ο Φ. Κουβέλης.

Όσον αφορά στον διάλογο για την κεντροαριστερά, ο Φ.Κουβέλης σημειώνει: «Η ΔΗΜΑΡ προωθεί τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και θέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τη συγκεκριμένη πολιτική της παρουσία, την οποία και υπερασπίζεται, επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν ευρύτερη έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Πολύ, δε, περισσότερο δεν μας αφορά η συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές του ακροδεξιού κόμματος.