ΣΥΡΙΖΑ:Από το '09 έχουν εγκριθεί 44 εκατ. ευρώ για ψηφιακό ληξιαρχείo

ΣΥΡΙΖΑ:Από το '09 έχουν εγκριθεί 44 εκατ. ευρώ για ψηφιακό ληξιαρχείo

Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες για αναξιοποίητα κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη Χίο για τις μεγάλες πυρκαγιές, από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται μια νέα καταγγελία για αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση μπαίνει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, διότι -όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου- ενώ από τον Απρίλιο του 2009 είχαν εγκριθεί 44 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση των Ληξιαρχείων και των Ληξιαρχικών Πράξεων, η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται έγγραφη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του αρμοδίου επιτρόπου Γιόχανες Χαν (Johannes Hahn), στον ευρωβουλευτή της παράταξης Νίκο Χουντή, ο οποίος είχε θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τις αντιδράσεις που προκαλούσε η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει το πρόγραμμα Αριάδνη, με το οποίο θα υποχρεώνονταν οι πολίτες για κάθε ληξιαρχική πράξη (θάνατος, γέννηση, γάμος και διαζύγιο) να ενημερώνουν και συμβολαιογράφο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να ενημερωθεί «γιατί χρειάζεται το λεγόμενο πρόγραμμα Αριάδνη αφού στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί πρόγραμμα με τίτλο ΕΘΝΙΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ». Στην απάντησή του, όπως παρατίθεται μεταφρασμένη στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος επίτροπος, ενημερώνει τον κ. Χουντή ότι πράγματι το Πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», στις 30 Απριλίου 2009, με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χαν αναφέρει ωστόσο ότι το πρόγραμμα αυτό, που αφορά στην ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών, σε επίπεδο δήμων αλλά και σε εθνικό επίπεδο, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου στις 26 Οκτωβρίου 2011 και επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής προτάσεων, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Ο κ. Χαν αναφέρεται στο πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, ενημερώνοντας τον κ. Χουντή ότι «συνιστά μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, με σκοπό να εξακριβώνονται τα δικαιώματα των πολιτών για συντάξεις και παροχές, υποβάλλοντας πιο έγκαιρα τα στοιχεία γέννησης, θανάτου και άλλων πραγματικών γεγονότων». Ξεκαθαρίζει όμως ότι «το εν λόγω πρόγραμμα δεν συγχρηματοδοτείται δυνάμει της πολιτικής για τη συνοχή».