ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιο κοντά ΓΑΠ-Βενιζέλος λόγω… Λαγκάρντ!

Πιο κοντά ΓΑΠ-Βενιζέλος λόγω… Λαγκάρντ!

«Ο Βαγγέλης έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του, λειτουργεί αποκλειστικά με το θυμικό κι όχι πολιτικά», μου είπε απορημένος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση που είχε ο Β. Βενιζέλος με πρώην (και νυν) βουλευτές.

Του Μάρκου Μουζάκη

Πράγματι οι εκρήξεις οργής του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντηση ήσαν πολλές και σε κάμποσες περιπτώσεις ανεξήγητες!

Διότι, όπως μου εξηγούσε ο ίδιος βουλευτές, «το να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίνω». «Αλλά», πρόσθεσε, «το να τα ψέλνει σε στελέχη του κόμματος επειδή «τόλμησαν» να τον στηρίξουν αλλά με τρόπο κι εκφράσεις που δεν του άρεσαν, ε αυτό δεν αντέχει σε λογική»!

Πράγματι η προαναφερθείσα συνάντηση ήταν έως και επεισοδιακή, αφού ο Βενιζέλος σε πολλά σημεία της «καταχέριασε» (κατά την έκφραση του Β. Γιαννόπουλου) νυν και πρώην βουλευτές οι οποίοι ή ζήτησαν «να στηρίξουμε τον πρόεδρο» ή είχαν το… θράσος να κάνουν λόγο για πιθανές πολιτικές ευθύνες και του ιδίου διαχωρίζοντάς τις πάντως σαφέστατα απ’ τις ποινικές!

Έτσι «τα άκουσαν» για τα καλά η Κατ. Μπατζελή, για παράδειγμα ή η Αφρ. Παπαθανάση ή ο Γιώργος Λιάνης!

Ο τελευταίος ωστόσο τα άκουσε όχι επειδή μίλησε για τον Βενιζέλο με τρόπο που… δεν ενέκρινε ο πρόεδρός του, αλλά επειδή τόλμησε να μιλήσει για σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου για τα μνημόνια, επικαλούμενος τις σχετικές μαρτυρίες του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ (και παλιού υπουργού του Αντρέα), του Παν. Ρουμελιώτη!

Σε οξύ ύφος ο Β. Βενιζέλος του απάντησε ότι αυτά δεν στέκουν και ότι ο Παν. Ρουμελιώτης έχει πει πράγματα που δεν είναι αληθινά!

Και αυτό προξένησε μεγίστη έκπληξη στους (νυν και πρώην) βουλευτές, πολύ περισσότερο που στο παρελθόν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει κριτική στο ΓΑΠ ακριβώς για κείνη την περίοδο!

Η ερμηνεία αυτής της –σαφέστατης- αλλαγής θέσης πρέπει να αναζητηθεί στη… λίστα Λαγκάρντ και σε μια συνάντηση που είχαν Παπανδρέου και Βενιζέλος την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οι δυο τους στη συνάντηση αυτή συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν, αφού εκτός της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που βάζει στο κάδρο των (και ποινικών) ευθυνών και τον Βενιζέλο για τους χειρισμούς στην περιβόητη λίστα, έχει έρθει και η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και του Γ. Παπανδρέου, πρόταση που στηρίζεται και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (π.χ. Χρυσή Αυγή) αλλά και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο προέκυψε αυτό το περίεργο (;)deal μεταξύ του τέως και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον Παπανδρέου, ότι έχει διασφαλιστεί η στήριξή του και απ’ τη Ν.Δ. αλλά και απ’ τη ΔΗΜΑΡ!

Μένει να δούμε, πόση διάρκεια θα έχει αυτή η (πρόσκαιρη) συμμαχία μεταξύ των… άσπονδων «συντρόφων», αφού μάλιστα ουκ ολίγα στελέχη που θεωρούνται κοντά στο ΓΑΠ (π.χ. Ραγκούσης, Μόσιαλος, Πεταλωτής) έχουν αποστασιοποιηθεί ή και αποχωρήσει απ’ το ΠΑΣΟΚ και λόγω των χειρισμών για τη λίστα Λαγκάρντ…