«Έφυγε» ο Μιλτιάδης Έβερτ

Την τελευταία του πνοή...

Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, σε ηλικία 72 ετών.

Από ανήμερα των Φώτων νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στην Εντατική Μονάδα με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Πολιτική δράση

Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.

Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο "Αθήνα 9,84" ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.

Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό "ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ" του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.

Ηταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και έχει δύο κόρες.

Τα συλλυπητήρια

''Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του'', σημειώνει στο μηνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός  χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «μαχητικό πολιτικό, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του». Και πρόσθεσε ότι «η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική.

" Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα", τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε  ένας αγωνιστής της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας και πάνω απ' όλα αγωνιστής" σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

"Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό Άνθρωπο, το μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια", αναφέρει στο μήνυμά του ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην απώλεια ενός πραγματικού ευπατρίδη της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, αναφέθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής", αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Ντόρα Μπακογιάννη.

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.