Ο Μπεγλίτης δεν ξέρει τίποτα για τον Καλλίμαχο

Άγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής Εθνικής Πάνος Μπεγλίτης...

Άγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του έθεσαν βουλευτές, διαβεβαίωσε όμως, ότι αν αποδειχθεί ύπαρξη στρατιωτικών ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.

Το θέμα, στο οποίο ενεπλάκη με στρατιωτική άσκηση η 71η Ταξιαρχία του Κιλκίς με συμμετοχή κληρωτών και επαγγελματιών στρατιωτικών, ετέθη από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα στο περιθώριο της συζήτησης κύρωσης σύμβασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Στην άσκηση παρουσιάζονταν στρατιωτικές δυνάμεις να καταστέλουν πολίτες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν «ΣΥΡΙΖΑ» και «Ειρήνη».

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι ήταν μία άσκηση επί χάρτου κι ότι κι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.

Όπως είπε, ζήτησε να ενημερωθεί και έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η άσκηση, ενώ γνωστοποίησε ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα για τις οποίες, αν είναι ήσσονος σημασίας, δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι άλλο το ζήτημα, αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η ηγεσία δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις.

"Επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους", "αποτροπή σύγκρουσης", όπως και "διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών" είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτό το χαρακτήρα είχε η άσκηση "Καλλίμαχος", η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, στο στρατόπεδο "Κορομηλά", στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς.

Στο μεταξύ στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, πως η 71η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχεριήσεις της ΕΕ και αυτό το χαρακτήρα είχε η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση.

Video 1

Ο Μπεγλίτης δεν ξέρει τίποτα για τον Καλλίμαχο