ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίσκεψη Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

«Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» υπήρξαν κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και «κοινή διαπίστωση» ήταν ότι η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση και πως η γερμανική επιμονή οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και επικίνδυνο αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας, όπως επεσήμαναν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με «ξεκάθαρες τοποθετήσεις» παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική, ενώ για εσωτερικά θέματα παρουσίασε τις απόψεις του για την αύξηση των φαινομένων βίας, με στοχευμένες επιθέσεις, καθώς και για τις ναζιστικές μεθόδους της Χρυσής Αυγής.

Οι Αμερικανοί συνομιλητές του δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στα θέματα τρομοκρατίας και όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις απόψεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών θα πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τονίσθηκε και από τις δυο πλευρές η αναγκαιότητα για υπεράσπιση «κοινών αξιών» και για «αμοιβαία συνεργασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την πΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αποτελώντας πόλο σταθερότητας και συνεργασίας.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία επισήμανε ότι πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Για το Κυπριακό είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να δοθεί προοπτική με τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, την εποχή που στην τουρκοκυπριακή ηγεσία βρισκόταν ο κ. Ταλάτ.

Για την ονομασία της πΓΔΜεπανέλαβε τη θέση για επίλυση της διαφοράς με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρα των θεμάτων που συζητήθηκαν εκφράστηκε και «η δέσμευση των ΗΠΑ για ευημερία και σταθερότητα στην Ελλάδα».